2024. április 26., péntek

Csantavérről csantavérieknek

Dudás Károly könyvadománya a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolának

Dudás Károly író csütörtökön több mint háromszáz könyvet adományozott a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolának. A könyvek átvételére az iskola ötödikes és hatodikos diákjainak jelenlétében került sor. Az írót Kecsenovics Szabó Dóra, az iskola igazgatója köszöntötte, majd Dudás Károly szólt néhány szót a gyermekekhez. A könyvátadón az iskola diákjai abból a színdarabból adtak elő egy jelentet, amelyet Dudás Károly Gyalogtörök című ifjúsági regénye alapján készítettek. A darabbal a diákok számos elismerésben részesültek, júniusban pedig Székelyudvarhelyen adják elő.

Dudás Károly előző kötetét mutatja a diákoknak (Fotó: Gergely Árpád)

Dudás Károly előző kötetét mutatja a diákoknak (Fotó: Gergely Árpád)

– Két éve költöztem Szabadkáról Palicsra. Most került végre a helyére az ötezer kötetből álló könyvtáram. Úgy gondoltam, hogy azokat a köteteket, amelyek Csantavérre vonatkoznak, valamint az én könyveimből, ifjúsági regényekből, a vajdasági irodalomból néhány darabot ajándékba adok a csantavéri iskolának. Szándékomban áll százötven könyvet a palicsi iskolának is adományozni. Persze Csantavér a legkedvesebb számomra, hiszen a szülőfalumról van szó – nyilatkozta lapunknak Dudás Károly.

A neves író lapunknak azt is elárulta, hogy napokban jelent meg tizedik kötete, amely a csantavéri származású Matuska Szilveszterről szól, aki 1931-ben felrobbantotta a biatorbágyi viaduktot.

Az iskola diákjai az új könyveket lapozgatják (Fotó: Gergely Árpád)

Az iskola diákjai az új könyveket lapozgatják (Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon örülünk a könyvadománynak. Az iskolánk könyvtárát folyamatosan bővítjük. Fontosnak tartjuk, hogy a mai fiatal korosztály is olvasson. Valószínűleg olvasnak ők könyveket elektronikus formában, de azt szeretnénk, hogy tudják milyen érzés könyvet tartani a kezükben – mondta Kecsenovics Szabó Dóra, és hozzátette, hogy a most kapott könyveket, a leltárba vétele után az iskola tanulói a nyári szünetben már kikölcsönözhetik.