2024. április 26., péntek

A tartalmas szabadidőért

A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér programjai a fiatalokat célozzák meg

A hétvégén lezajlott Múzeumok Éjszakája keretében került sor a szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér első rendezvényére. Hulló Zsófia, a hely koordinátora a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar szociális munka és ifjúságsegítő szakán végzett. Elmondása szerint az önkéntes munkában, a nyári táborok és a fesztiválszervezésben szerzett tapasztalata miatt döntött úgy, hogy részt vesz ennek a helynek a megnyitásában. Szerinte a fiatalok a semmittevés helyett egy olyan ifjúsági klubban is tölthetik a szabadidejüket, ahol különféle programok várják őket, valamint másokkal is találkozhatnak.

Várják az önkéntesek jelentkezését (Fotó: Szalma Brigitta)

Várják az önkéntesek jelentkezését (Fotó: Szalma Brigitta)

– A Múzeumok Éjszakáján egy kisebb megnyitója volt a közösségi térnek, mivel egy fiataloknak szóló programmal szerettük volna színesíteni a rendezvényt. Az est nagyon jól sikerült, annak ellenére sokan eljöttek, hogy az esemény nem volt nagyon reklámozva. Örülök neki, hogy sok fiatal volt jelen. A Múzeumok Éjszakáján Bártol Brigitta fotókiállítását nyitottuk meg, és egy nagyon jó koncertünk is volt, amelyen Jerasz Kornél, Jerasz Viktória és Ozsvár Lilien léptek fel – mondta Hulló Zsófia.

A hely koordinátora elmondta, hogy a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Térben különféle klubok fognak működni, például sakk-klub, táncklub és rajzszakkör is.

– Egy önismereti kurzusunk is lesz, amelynek Pán Péter Workshop a neve. Ezt Béres Szinitával együtt fogjuk tartani, négy héten át, heti egy alkalommal. Ezenkívül egy zeneszobát is be fogunk rendezni, ahol a fiatal, feltörekvő zenekarok próbálhatnak. Ide azok is betérhetnek, akik szeretnének megtanulni valamilyen hangszeren játszani, de nem iratkoznának be a zeneiskolába. Azokat is várjuk, akik már tudnak valamilyen hangszeren zenélni. Ezenkívül az egyik szobában különféle számítógépes és PlayStation játékokon lehet majd játszani. Terveink szerint slam poetry- és felolvasóesteket, valamint koncerteket fogunk majd szervezni – osztotta meg velünk Hulló Zsófia. Mint kiemelte, várja a fiatalok ötleteit a programokkal kapcsolatban. A közösségi tér arra is lehetőséget ad, hogy a fiatalok saját programokat szervezzenek.

A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Teret a fiatalok rendezték be (Fotó: Szalma Brigitta)

A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Teret a fiatalok rendezték be (Fotó: Szalma Brigitta)

A Kerülj Be Ifjúsági Közösség Tér a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jött létre. A hely érdekessége, hogy a fiatalok rendezték be. A falakra festett feliratok és képek is az ő munkájukat dicsérik. Hulló Zsófia szerint igyekeztek minél kényelmesebbé és egyedibbé tenni a közösségi teret.

– Mivel több pénzt szerettünk volna hagyni a programok szervezésére, ezért megkértük az ismerőseinket, hogy adományozzanak nekünk olyan bútorokat, amelyekre nincs szükségük. Jelenleg a Róka Fesztivál önkéntesei dolgoznak nálunk, és várjuk azoknak a jelentkezését, akik szeretnének önkénteskedni. Két szobát még nem fejeztünk be, és szívesen látunk mindenkit, aki szeretne segíteni a festésben és a berendezésben. A jövőben a programjainkon lehet majd önkénteskedni – tudtuk meg Hulló Zsófiától.

A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér a Corvin Mátyás utca 9. alatt várja az érdeklődőket.