2024. április 26., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Bővül a kamenicai onkológiai intézet

Hamarosan új épülettel bővítik ki a Vajdasági Onkológiai Intézetet – erősítette meg Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. Közölte, hogy megvannak a feltételek a projektum műszaki dokumentációjának kidolgozásához.

Fotó: vojvodina.gov.rs

Fotó: vojvodina.gov.rs

Mivel egyre több a daganatos beteg, az új objektummal hosszú időre megoldják a helyhiányt az onkológiai részlegben, egyúttal pedig javítanak a tüdőgondozó és a szívgyógyászati intézet helyzetén is.

Gojković ma megtekintette az onkológiai klinika felújításán folyó munkálatokat, s azt a területet is, ahol majd elhelyezik a közös, köztársasági és tartományi finanszírozású két új lineáris akcelerátort, valamint CT-szimulátort a legsúlyosabb betegségekkel küzdő vajdasági páciensek sugárkezelésére. Az Intézet régi épületében van három régi, körülbelül 30 éves bunker, ezeket építik át, kicserélik az összes víz- és elektromos vezetéket, és ott helyezik majd el az új sugárterápiás berendezéseket.

– Ebben az egészségügyi intézményben évek óta nem eszközöltek jelentősebb befektetéseket, a felszerelés elavult, gyakoriak a meghibásodások, a karbantartás viszont nagyon drága – hangsúlyozta Gojković hozzátéve, hogy az új berendezések üzembe állításával lerövidülnek a várólisták.

A Tartományi Kormány az utóbbi három évben 385 millió dinárral támogatta a Vajdasági Onkológiai Intézet korszerűsítését.