2024. április 26., péntek

Szeretet lengi körül a rendezvényt

Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny huszonötödször

Szombaton Zentán jubileumi eseményre kerül sor a város művelődési életében, hiszen huszonötödször tartják meg a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt.

Először 1994-ben tartották meg az akkor Zentán megrendezett Durindó és Gyöngyösbokréta kísérőprogramjaként. Ennek a Vajdaság egész területét átfogó rendezvénynek fontos szerepe volt és van a vajdasági magyar mesemondó műhelyek kialakulásában és életben tartásában.

Baráth Hajnal Annát, az egyik fő szervezőt az idei rendezvényről kérdeztük.

Mire számíthatnak a XXV. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny résztvevői?

– Február 8-án egy szakmai napot tartottunk, ami azért is volt fontos, hogy segítsük és támogassuk a mesemondó csoportokat, valamint hogy felvessünk olyan problémákat, amelyek előbbre visznek bennünket. A szakmai nap eredménye kapcsán az idén megváltoztattuk a díjazást, és 34 díjat, ebből 19 fődíjat osztunk ki. Rengeteg szeretet és támogatás lengi körül a rendezvényt, ennek is köszönhetjük, hogy ilyen gazdagon megjutalmazhatjuk a mesemondóinkat.

Fellépési lehetőségeink is vannak. A kolozsvári Benedek Elek népmesemondó gálán léphet fel három gyermek Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának köszönhetően, akiktől Benedek Elek-mesekönyvet is kapnak a résztvevők, valamint egy nagy meglepetésre is számíthat az összes döntős.

Emellett a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozón és Sokadalmon is bemutatkozási lehetőséget biztosít egy mesemondónak a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Szervezőként mit jelent számodra a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny?

– Egyrészt az emlékezés örömét és fájdalmát. Hiányt érzek, hiszen már nem lehet közöttünk kedves tanárnőnk, Bodor Anikó, a mindig jó kedélyű Burány Béci bácsi és Papp György tanár úr. Rájuk is emlékezünk minden évben, hiszen pótolhatatlanok. A másik dolog, ami meghatározó számomra, hogy minden év a szeretetteljes találkozásról szól. Arról, hogy szó nélkül is tudjuk, itt a helyünk, ide tartozunk, hogy az óvodás kiskirálylányok és kiskirályfik felismernek az utcán, és megölelnek.

Ami a patinás rendezvény programját illeti, május 25-én, szombaton 9 óra 30 perces kezdettel a Zentai Alkotóházban Czegledi Rudolfnak, Zenta község polgármesterének ünnepi köszöntőjével kezdődik, utána Baráth Hajnal Anna és Juhász Lassú Kornélia fő szervezők tekintenek vissza az elmúlt 25 évre, majd a képzőművészeti kategória díjkiosztására kerül sor. 10 órától az óvodások versenye a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában, a kisiskolások versenye a Zentai Alkotóházban, a felsős tanulók, a középiskolások, a felnőttek és a néprajzi gyűjtők versenye pedig a Munkásegyetem I. emeleti előadótermében követhető nyomon. Az eredményhirdetésre és a díjkiosztó ünnepségre 15 órakor kerül sor a Művelődési Ház nagytermében, ahova mindenkit szeretettel várnak.

A Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt regionális rendezvénye.

Emlékpecsét a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny alkalmából

A Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny fennállásának 25. évfordulója alkalmából május 24-én, pénteken a zentai főpostán alkalmi emlékbélyegzővel látják el a postai küldeményeket.