2024. április 26., péntek

Rotyog a koszovói bogrács

Két fontosnak tartott találkozóra is sor kerül a napokban Koszovó kapcsán

A koszovói szerbek és Aleksandar Vučić államfő holnapi, belgrádi találkozóján – a Politika napilap értesülései szerint – a felek elsősorban azokat az esetleges ellenintézkedéseket latolgatják, amelyekkel Belgrád a tavaly novemberben, a szerbiai behozatali termékekre elrendelt pristinai védővámra reagálna. A Politika elemzőjének értesülései szerint a kormány némelyik minisztere határozottan az ellenintézkedések foganatosítása mellett agitál, Vučić azonban állítólag viszakozik, méghozzá azért, mert szerinte Belgrád malmára hajtja a vizet, hogy a nemzetközi közösség most először Pristinára tekint a brüsszeli párbeszéd kerékkötőjeként, nem pedig Belgrádra.

A Kurir napilap értesülései szerint a védővám okán Szerbia döntőbírósághoz biztosan nem fordul, mivel az UNMIK, amely Koszovó nevében aláírta a CEFTA-megállapodást, megállapította hatásköre és illetékessége hiányát. Pert azért nem indít, mert azzal elismerné Koszovó nemzetközi jogalanyiságát, azaz államiságát – írja a Kurir, valamint tudni véli, hogy az egyik ellenintézkedés az lehet, hogy a szerbiai hatóságok feltartóztatják a Koszovóról az EU irányába tartó tehergépkocsikat.

ELLENHATÁROZAT 

Három nappal e találkozót követően hétfőn, a Szerbiai Képviselőházban a koszovói helyzetet vitatják meg a képviselők. A Politika szerint az ülésen jelenlevő államfő beszámol majd a párbeszéd eddigi eredményéről, valamint a törvényhozás képviselői elé tárja a koszovói kérdés megoldásával kapcsolatos terveit. Mindemellett az is megtörténhet, hogy a képviselőház elveti a koszovói parlamentnek a szerbiai erők által elkövetett népirtásról szóló határozatát. Milovan Drecun, a parlament Koszovó-ügyi Bizottságának elnöke szerint vagy a hétfőn tartandó ülésen, vagy egy későbbin a képviselőknek a Koszovói Felszabadítási Hadsereg által, a szerb lakosság ellen elkövetett népirtásról szóló határozatot kellene elfogadnia, így ellensúlyozva Pristina szerbellenes kampányát – írja a Politika. Az ellenzéki képviselők és frakciók többsége továbbra is kitart amellett, hogy ezen az ülésen sem vesz részt, azaz folytatja a parlamenti munka bojkottját.

PREŠEVÓI VÁGYÁLOM

Ezzel egyidejűleg továbbra sem lankad az érdeklődés azon megoldási javaslat iránt, hogy Preševo völgyét csatolják Koszovóhoz vagy Koszovó szerbek lakta északi térségének a fejében, vagy enélkül. Shaip Kamberi, Bujanovac polgármestere washingtoni látogatásának alkalmával a belgrádi sajtó szerint kifejtette, hogy a Preševo völgyének Koszovóhoz csatolása a legjobb megoldás lenne, ám azt is hozzátette, hogy az említett térség továbbra sem szólhat bele a dolgok alakulásába, illetve nem befolyásolhatja a pristinai döntéseket. Ezzel a fejtegetéssel kapcsolatban Vučić kifejtette: egyéni vágyálmokról van szó, amelyek nem a realitás talaján mozognak. Zoran Milivojević volt diplomata a Politikának nyilatkozva abbéli véleményének adott hangot, hogy Szerbia déli régiója kérdésének aktualizálása igencsak veszélyes. Nem Dél-Szerbia képezi a tárgyalások tárgyát, hanem Koszovó státusa – jegyezte meg, mondván, hogy értékelése szerint ezt a témát az intézményesítés, azaz a Szerbiára való nyomásgyakorlás fokozásának a céljával melegítik fel ennyire gyakran.

ÖNÁMÍTÁS

Aleksandar Vučić a Szerb Pravoszláv Egyház püspöki konferenciáján való múlt heti jelenéséről az általános nyilatkozatokon túlmutató beszámoló egyelőre nem hangzott el. Grigorije düsseldorfi–németországi püspök a Vreme hetilapnak nyilatkozva azt mondta, az ülésen sem ő, sem a többi püspök nem tájékozódhatott érdemben a koszovói kérdésről, vagy a brüsszeli párbeszéd eddigi eredményéről, ehelyett az ülésen heves támadásokat intéztek Teodosije raškai–prizreni püspök ellen. Grigorije elmondása szerint a jelenlevő püspökök némelyike csillapítani próbálta a kedélyeket, „felhíva Vučić figyelmét arra, hogy higgadt párbeszéd folytatásának a céljával gyűltek össze, és talán nem kellene mindent a személye elleni támadásként megélnie”. Grigorije szavai szerint az államfő kifejtette, hogy belső erők lehetetlenítették el, hogy a párbeszéd az általa megkezdett megfelelő úton folytatódjon. A történelmi lehetőséget elszalasztották, és most már csak áltathatják magukat azzal, hogy Koszovó Szerbiáé – Grigorije püspök elmondása szerint ezek voltak az államfő szavai.