2024. április 26., péntek
GYÁSZOL AZ AUTÓS VILÁG

Elhunyt Niki Lauda

A Formula–1 történetének egyik legendás alakját gyászolja a mezőny a Monacói Nagydíjra készülve: csaknem egy év betegeskedés után kedd hajnalban egy svájci kórházban 70 éves korában meghalt a háromszoros világbajnok Niki Lauda, az autóversenyzés egyedülálló karaktere, szókimondó figurája és legnagyobb túlélője, aki mostanáig vezetőségi posztot töltött be a sorozat jelenlegi sikercsapatánál, a Mercedesnél.

Az osztrák Lauda élete valószínűleg a legismertebb F1-es történet: miután 1975-ben megnyerte első világbajnoki címét a Ferrarival, a következő évben súlyos égési sérüléseket szerzett a Nordschleifén történt balesetben, és bár az orvosok a túlélésére sem adtak sok esélyt, csodás felépüléssel már hat héttel később ismét ott volt a rajtrácson, és végül csak egyetlen ponttal maradt le az év végi elszámolásnál James Hunt mögött – drámai csatájukat pár évvel ezelőtt a Hajsza a győzelemért című film dolgozta fel. A következő évben azonban már ismét ő kerekedett felül, hogy aztán korai visszavonulásából két év múlva visszatérve 1984-ben megszerezze harmadik vb-címét is, immár egy McLarenben.

1985 végén szögre akasztotta a sisakját, de a sporttól sohasem távolodott el hosszabb időre: televíziós szakértői feladatai mellett először tanácsadóként ténykedett a Ferrarinál, az ezredforduló után rövid időre a Jaguar csapatfőnöke lett, 2012-ben pedig a Mercedes F1-es csapatelnökévé nevezték ki, ahol rögtön komoly szerepe volt abban, hogy átcsábítsa az istállóhoz mai sikerkovácsukat, Lewis Hamiltont. Szinte sohasem volt látható piros sapkája nélkül, és a versenyzők között a legnagyobb elismerésnek számított, ha valaki előtt Lauda azt a tiszteletadás jeléül megemelte. Mindenről volt véleménye, és bár gyakran csípős, olykor komikus állásfoglalásaira a közvélemény néha csak legyintett, mégis mindenki tisztelte és kedvelte őt.

Az F1-es ügyekből tavaly nyáron volt kénytelen kivonni magát egészségügyi okokból, amikor tüdőátültetésen esett át. A csapathoz azóta nem tért vissza, de gyógyulása a hírek szerint jól haladt. Élete során többször is új vesét kapott, és egy nappal halála előtt is veseproblémák miatt került ismét kórházba, ahol végül utolérte a halál, amit 1976 óta elkerült.

Lauda volt a 14., aki eltávozott a Formula–1 eddigi 33 világbajnok pilótája közül. Az élők közül Jackie Stewart a legidősebb, aki júniusban már 80. születésnapját ünnepli.

Teljes név: Andreas Nikolaus Lauda

Született: Bécs, 1949. II. 22.

Első F1-es futam: 1971, Osztrák Nagydíj

Nagydíjrajtok: 171

Győzelmek: 25

Pole-pozíciók: 24

Dobogók: 54

Bajnoki címek: 3 (1975, 1977, 1984)