2024. április 26., péntek

Üveghulladékot gyűjtöttek Zomborban

Az elmúlt héten a Čistoća kommunális közvállalat szemétgyűjtő konténert állított fel a város főterén, abban gyűjtötte be a lakosságtól a felesleges üveghulladékot, palackokat és befőttesüvegeket. A rossz időjárás és az eső ellenére pár óra leforgása alatt 1320 kilogramm üvegtől szabadultak meg a polgárok.

Az akciót a közvállalat a belgrádi Sekopak cég támogatásával valósította meg, amellyel egyébként folyamatos üzleti kapcsolatban áll. A Sekopak ugyanis hulladékkezeléssel foglalkozik, ezen belül fő tevékenysége a göngyöleganyagok begyűjtése és újrahasznosítása. A csomagolóanyagok közül egyedül az üveg és az alumínium hasznosítható száz százalékban újra. A Zomborban begyűjtött üveg csomagolóanyagot a belgrádi cég bezúzta és Aleksinacra szállította, ott beolvasztják, majd újra palackokat és befőttesüvegeket készítenek belőle.

A Čistoća zombori újrahasznosító központjában átveszik az elektronikai hulladékot, papírt, műanyagot, üveghulladékot, egyéb újrahasznosítható anyagokat. Az üveget és a PET palackokat a Sekopak révén hasznosítják újra. Ez a cég a minapi akció során 200 gyűjtőedényt adományozott a Čistićának az üvegszemét gyűjtésére és tárolására, mindezeket a közvállalat bevásárlóközpontoknál, vendéglőknél helyezi ki. A közvállalat újrahasznosítási központja megnyitásának évében 80 tonna hulladék göngyöleganyagot gyűjtött be, tavaly már 600 tonnát vett át, az idén pedig, úgy tűnik, meglesz a 700 tonna is. A palackgyűjtő konténerek kihelyezésének köszönhetően 2017-től máig 700 százalékkal megnövekedett az üveghulladék átvétele, az idén 150 tonnára számítanak, és mindezt újrahasznosítják.