2024. április 26., péntek

Tíz-tizenöt százalékkal kevesebb gyümölcs lesz

Az alacsony hőmérsékletek, a havazás és a jégverés 10-15 százalékkal csökkentette a gyümölcstermést – nyilatkozta Zoran Keserović, az újvidéki Mezőgazdasági Kar tanára.

Tavaly 1,4 millió tonna gyümölcsöt értékesítettünk külföldön, és ebből mintegy 600 millió dollár bevételt valósítottunk meg. Az idén az időjárási viszontagságok miatt mintegy 150 000 tonnával csökkenhet az export, a jövedelem pedig 550-600 millió dollár lehet, tekintettel arra, hogy most jó az alma ára: 45 eurócent kilója.

„Az alacsony hőmérséklet, a havazás és a jégverés jelentős kárt tett az alacsonyabban fekvő vidékek gyümölcsöseiben, főképpen a barackosokban és a cseresznyésekben. A nagyobb tengerszint feletti magasságokon, pl. a Fruška gorán, ahol szintén termesztenek kajszibarackot is, eddig nem volt probléma” – mondta Keserović, szerinte a gyümölcstermesztők kénytelenek lesznek alkalmazkodni a klímaváltozásokhoz és beszerezni a jégvédő hálókat.

„A vajdasági gyümölcsösök a legjobban felszereltek. Sok termelőnek van már jégvédő hálója, tudnak védekezni az alacsony hőmérsékletek ellen is, egyre több helyen állítják fel az öntözőrendszereket is” – állapította meg a szakember. Hozzátette: két hónapja egy mexikói küldöttség járt Szerbiában, és ellátogatott a gyümölcstermesztő vidékekre, hogy felmérje egy itteni gyümölcsfeldolgozó üzem megnyitásának lehetőségeit.