2024. május 10., péntek

Hiteligénylés mobiltelefonon

A hazai bankok is alkalmazkodnak a legújabb ügyintézési trendekhez

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) megteremtette a legkorszerűbb pénzügyi szolgáltatások alapját, így már nálunk is valósággá válnak az online hitelek vagy az okostelefonnal történő pénzátutalás. Dragana Stanić, az NBS kormányzóhelyettese a digitális bankrendszer témájára tartott belgrádi konferencián a fenti megállapítását azzal egészítette ki, hogy a jegybank egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy a banki ügyfelek hatékony, olcsó és a lehetőségeikhez mért pénzügyi szolgáltatásokhoz jussanak. Ezért teremtették meg a nagyobb konkurencia lehetőségét is a pénzügyi szolgáltatások piacán, ahol immár a nem banki szubjektumok is helyet kapnak. Létrehozták az elektronikus pénz (eNovac, e-money) rendszerét, korlátozták a kártyás fizetés költségeit, és a Szerb Nemzeti Bank Európában az elsők között tette lehetővé a videokapcsolat útján való személyazonosítást, reális időben.

„Lehetőség van online szerződések megkötésére bankokkal és más pénzintézetekkel, valamint arra, hogy azonosítsuk az ügyfelet anélkül, hogy megjelenne a bankban” – mondta Stanić, hozzátéve, hogy egyre hatékonyabban alkalmazzák a big datát, a régi, bevált és új technológiák szintézisét, és ezek a technológiák együttesen képesek biztosítani hatalmas mennyiségű, változatos adat gyors feldolgozását és kezelését.

Nenad Paunović, a köztársasági kormány digitalizációs ügyekben illetékes tanácsosa megállapította, hogy a Szerbiában bevezetett azonnali (instant) fizetési rendszer a világ legmodernebb ilyen szisztémái közé tartozik. Arról tájékoztatta a konferencia résztvevőit, hogy immár az általános iskola 5. osztályától kötelező tantárgy az informatika, a középiskolákban pedig egyre több az IT-tagozat és a digitális tankönyv. A kormány, mint mondta, azt szeretné, hogy képzett emberek generációi kerüljenek ki a tanintézményekből, s hogy ezek a nemzedékek sikeresen bekapcsolódjanak a digitális forradalomba.