2024. május 8., szerda

Az információ hatalma

A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság megtartotta a 9. szakmai konferenciáját – Átadták a Pallas Athéné kiválósági ösztöndíjakat

Szombaton, a szabadkai városházán került sor a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság 9. szakmai konferenciájára, amely Az információ mint a gazdasági növekedés legfontosabb forrása címet kapta. Az idei tanácskozás fő témája az információ hatalma volt, kiindulva abból, hogy az információ vált a gazdasági növekedés legfontosabb forrásává, miközben a digitális adatok nem mindenki számára elérhetőek, illetve nem mindenki használja ki a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Az egybegyűlteket Földi Márta, a VMKT elnöke köszöntötte, majd pedig Deli Andor európai parlamenti képviselő Az információszerzés mint kihívás és a vajdasági magyarság lehetőségei címmel tartott előadást.

– Gyakran halljuk, hogy az információ a modern világ tőkéje, és nélküle nincs gazdasági fejlődés. A releváns információkat azonban nehéz megtalálni, és ez nemcsak a gazdasági világban van így. Számos buktatóval találkozhatunk. Az információáradat akkora, hogy nincs időnk benne elmélyedni. Azt tapasztalom, hogy az igazán fontos információk tekintetében még nincs az a rendszer, amely kiváltaná az emberek közti információcserét. Habár az internet nyitottságáról beszélünk, az információhoz való hozzáférés leszűkült. Egy sor formalitásnak kell eleget tenni ahhoz, hogy valaki valóban fontos információkhoz jusson, szükség van például meghívóra, klubtagságira, belépési díj befizetésére és így tovább. Az internet nyitottságában szinte kiváltságnak számít fontos információk birtokába jutni – hangsúlyozta Deli Andor.

A Pallas Athéné Alapítványról dr. Dubéczi Zoltán kuratóriumi elnök tartott tájékoztatót.

– Nagyon sok oktatási programja és kezdeményezése van a Magyar Nemzeti Banknak és az általa alapított Pallas Athéné Alapítványoknak. Az MNB az alapítványokat azzal a céllal hozta létre, hogy emelje a közgazdasági képzés színvonalát, nemcsak egyetemi, hanem általános közgazdasági műveltségi szinten is, ebből kifolyólag már elemi iskolásoknak is pénzügyi felvilágosító órákat tart. A programjainkat számos egyetemi partnerrel folytatjuk. Nem csupán ezekben veszünk részt, hanem ösztöndíjakat is osztunk. 2015-ben 250 ösztöndíjat osztottunk ki egyetemisták részére, a szám folyamatosan emelkedett, tavaly már megközelítőleg 2000-et adtunk át. A kiválósági ösztöndíjak kapcsán tavaly jött a kezdeményezés, hogy figyelemmel legyünk a külhoni magyar közgazdászhallgatók vagy a gazdaságtudományi képzések hallgatói iránt. Ebben Szabadka a második állomásunk – tudtuk meg egyebek közt dr. Dubéczi Zoltántól, majd pedig a tanácskozáson ünnepélyesen 26 ösztöndíjat adtak át.

A továbbiakban a tanácskozás résztvevői elismert szakemberek előadásait hallgatták. A megnyitón felléptek a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjai .