2024. április 26., péntek

Putyin nem gratulál az új ukrán elnöknek

Vlagyimir Putyin nem fog gratulálni Volodimir Zelenszkij beiktatásához, az orosz elnök majd akkor gratulál új ukrán kollégájának, ha az haladást ér el a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésében és az ukrán-orosz kapcsolatok normalizálásában - jelentette ki hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

"Putyin elnök a délkelet-ukrajnai belső konfliktus első sikereihez, valamint az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálásának első sikereihez fog gratulálni Zelenszkij elnöknek" - fogalmazott egy kérdésre válaszolva Peszkov, anélkül, hogy részletezte volna, miben állnának ezek az "első sikerek". Hangsúlyozta, hogy a délkelet-ukrajnai konfliktust a minszki megállapodásokban lefektetett "pontos menetrend" szerint kell megoldani.
A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a fogolycsere ügyében az új ukrán elnök alatt is folytatódni fognak a tárgyalások a szemben álló felek között.
Zelenszkij beiktatási beszédében egyebek között kijelentette, hogy kész a párbeszédre a Donyec-medencei tűzszünetről, ragaszkodva eközben a fogva tartott személyek elengedéséhez.