2024. április 26., péntek
HÓDEGYHÁZA ÉS KÖRNYÉKE

Támadnak a hörcsögök

A téli álmot alvó mezei hörcsögök áprilistól már igen aktívak, kedvező körülmények között egy szezonban, egy vegetációs periódusban akár a százszorosára növekedhet az állományuk. A tavalyi szárazság, a csapadékszegény tél kedvezett a hörcsög szaporodásának. Kelet-Magyarországon már tavaly több megyében túlszaporodott. Vajdaságban idén tavasszal több területen, így Bánátban, Hódegyháza környékén is jelezték a gazdák, hogy a földjeiken feltűnően megszaporodtak a hörcsögkotorékok.

Az éjszaka és az esti órákban elgázolt hörcsögök gyakorisága megnőtt (Fotó: Gergely József)

Az éjszaka és az esti órákban elgázolt hörcsögök gyakorisága megnőtt (Fotó: Gergely József)

Egy hektáron két hörcsögkotorék már közepes egyedsűrűséget jelent. Igen szapora rágcsáló a hörcsög. Tavasztól őszig két-három alkalommal 5–15 kölyköt hoz a világra, amelyek egy hónapos korukban már önállóak és csakhamar szaporodóképesek. Túlszaporodása, gradációja esetén jelentős mezőgazdasági kártevővé válhat. Nyugat-Európában szigorú védelmet élvez a mezei hörcsög, mivel már mutatóba is alig akad belőle. Megtörtént például, hogy egy téli álmot alvó hörcsög miatt Németországban, Euerbach közelében leállították a terelőút építését egészen tavaszig, amíg a kis rágcsáló fel nem ébred a téli álmából.

Magyarországon is védett állat a hörcsög, de túlszaporodása esetén gyéríthető. Elevenfogó csapdákkal befogják, és természetvédelmi területekre telepítik át őket, hogy a parlagi sasok, kerecsensólymok és egyéb ragadozó madarak számára legyen táplálék. Szerbiában nem védett a mezei hörcsög, de ha túlszaporodik, ügyelni kell a rágcsálóirtó szerek kihelyezésére, hogy a talaj felszínén ne maradjon mérgezett csalétek, amely védett állatok pusztulását okozhatja.