2024. április 26., péntek
A MAGYAR SPORTÚJSÁGÍRÓK ÜNNEPE

Nemzetközi kongresszus a jeles évfordulóra

„A Magyar Szó fontos szerepet töltött be a sportesemények tudósításában” – vallja Dénes Tamás, a magyar sportújságírást összefoglaló kötet szerkesztője
Dénes Tamás, Novotny Zoltán és Szöllősi György (Máriás Endre felvétele)

Dénes Tamás, Novotny Zoltán és Szöllősi György (Máriás Endre felvétele)

Csütörtökön kezdetét vette a 110 éves Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) jubileumi kongresszusa, amelyet Budapesten, a 2019-es európai sportfővárosban rendeznek. Első nap Tarlós István főpolgármester köszöntette a külföldi vendégeket és az MSÚSZ elnökségét. Pénteken kora délután Szöllősi György elnök az ünnepélyes könyvbemutatón egy rövid felszólalás után átadta a terepet A magyar sportújságírás története című kötet szerkesztőjének, Dénes Tamásnak és szaklektorának, Novotny Zoltánnak, akik elmondták, hogy a 110. évfordulóra készült könyvben igyekeztek bemutatni azokat a fő állomásokat, amelyek a magyar sportújságírást jellemezték az elmúlt több mint egy évszázadban. A 400 oldalas könyv szót ejt a nyomtatott sajtóról, a rádiózásról, a televíziós sportújságírásról és a XXI. században egyre nagyobb teret nyerő online újságírásról is. Dénes Tamás lapunknak elmondta, hogy nem csak a magyarországi munkatársak történetét jegyezték le ebben a rendkívül fontos könyvben, hiszen külön fejezetet szenteltek a határon túliaknak, így Vajdaságnak is. „A határon túli sportújságírással kapcsolatban mindenképpen érdemes megemlíteni azt, hogy a históriák szerint a Magyar Szó fénykorában, az 1960-as és az 1970-es években a napilap sportrovata olyan fontos szerepet töltött be a sportesemények tudósításában, hogy a külföldi sajtó folyamatosan ebből a lapból tájékozódott” – mondta Dénes.

Dr. Szabó Tünde olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, valamint sportért felelős államtitkár a könyv előszavában azt írja, törekedni kell arra, hogy „ne csupán sportnemzet legyünk, de sportoló nemzetté is váljunk”. Dénes Tamás erre a kijelentésre reflektálva elmondta, hogy a sport, a sportújságírás és a társadalom kapcsolata mindig kettős volt, hiszen egyrészt az élsportot is támogatni kell, másrészt pedig ösztönözni kell a tömegrendezvények létrejöttét.

A kongresszus tegnap este gálavacsorával folytatódott, ma (szombaton) pedig nemzetközi konferencia szerepel a programban. Előadóként többek között dr. Csányi Sándor, az UEFA és a FIFA alelnöke, az MLSZ elnöke, valamint Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó tűnik fel, központi témájuk pedig a nők szerepe a sportban és a sportmédiában. A sportújságírók 18 órától a Groupama Arénában tekinthetik meg a női Bajnokok Ligája döntőjét, a zárónapon pedig baráti tenisz- és futballtorna következik.

Az esemény részletesebb összefoglalóját a hétfői Sportvilágban olvashatják.