2024. április 26., péntek

Segíteni a rászorulókon

Közgyűlést tartott a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete – Sikeres programok jellemezték a szervezet tavalyi évét – Innovatív elképzelések az idei évre vonatkozóan

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete e héten tartotta éves közgyűlését. Napirenden a tavalyi tevékenységekről és pénzügyekről szóló beszámoló volt, valamint az idei elképzelések, tervek. Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy munkájukat a tavalyi évben több forrásból is pénzelték.

Fontányi Andor (Lakatos János felvétele)

Fontányi Andor (Lakatos János felvétele)

– Hatalmas támogatás volt számunkra a kishegyesi önkormányzat, amely a szükséges kiadások 70 százalékát fedezte. Ebből tudtuk fizetni a munkások bérét és a népkonyhaprogramot. Emellett a Szerbiai Vöröskereszttől az egészségügyi minisztérium által szintén havi szintű támogatást kapunk. Ugyancsak fontos megemlíteni a magánszemélyeket, akik nagyban hozzájárultak a tevékenységeink sikerességéhez. A tagsági díjak gyűjtéséből a tavalyi évben közel 100 ezer dinár jött össze. A használtruha-program keretében pedig az emberek rendszeresen leadják a mások számára még használható ruháikat. Ennek köszönhetően közel 120 családnak nyújtottak segítséget – mondta el a titkár, majd arról is beszámolt, hogy a tavalyi évben számos módon segítették a rászorulókat. Természetesen nem tévesztették szem elől a szervezet fő célkitűzését.

– A Vöröskereszt fő célja a szegények és a rászorulók segítése. Ezt a tevékenységet állandóan lehetne bővíteni, szélesebb körben, magasabb szinten művelni. Mi a lehetőségeinkhez képest a maximumot nyújtottuk a tavalyi évben. A programjaink közül kiemelném a két legtömegesebb aktivitásunkat, a népkonyhaprogramot és a csomagosztást. A két program felhasználói külön vannak választva, hogy minél több lakosnak segítsünk. A népkonyhaprogramra bárki jelentkezhetett, és 6 hónapon át heti 3 alkalommal kapott egy tál meleg ételt. A csomagok elosztásánál a helyi intézmények és civil szervezetek segítségével állítottuk össze a kedvezményezettek listáját. A népkonyhaprogram keretében 200 adag meleg ételt osztottunk ki, ami kb. 500 személyt érint, valamint 300 csomagot kaptak a rászorulók, ami kb. 800 embert érint – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy tavaly hosszabb kihagyás után ismét sikerült megszervezni a községi elsősegélyversenyt. Sikerült 6 és 12 órás elsősegély-tanfolyamokat szervezni a munkaadók számára, valamint betegápolói képzést is tartottak. A tavalyi évben is sikeres volt a véradóprogram, több mint 150 véradó vett részt a Vöröskereszt akcióiban. Összesen 210 egység vér gyűlt össze, ami sok esetben életet jelent. Fontányi a tevékenységek kapcsán kiemelte, hogy egyiket sem sikerült volna megvalósítani, ha nem segítenek a Vöröskereszt aktivistái.

Az eredményekről és tervekről volt szó a közgyűlésen (Lakatos János felvétele)

Az eredményekről és tervekről volt szó a közgyűlésen (Lakatos János felvétele)

Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete az idei évben is meg fogja valósítani a korábbi évek sikeres programjait, számolt be a titkár, majd hozzáfűzte, hogy emellett újításokat is szeretnének bevezetni.

– Tervben van a népkonyhaprogram fejlesztése, ami azt jelenti, hogy szeretnénk egy saját konyhát felszerelni. Emellett innovatív, időseknek szóló programokat fogunk szervezni, de külön hangsúlyt fektetünk a fiatalokra is. Ismerve a demográfiai problémákat, fontosnak tartjuk, hogy a fiatalokat mihamarabb bekapcsoljuk a szervezet tevékenységébe, ily módon önkéntes bázist biztosítva – fogalmazott Fontányi, majd végezetül arról is beszámolt, hogy céljuk minél több helyi szervezettel együttműködni. Külön kiemelte a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületét, a Nők Kishegyesi Fórumát és a bácsfeketehegyei Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesületet. Emellett több programot is szerveztek a nyugdíjas egyesületekkel és a cukorbetegség ellen küzdő egyesülettel. Az egészségmegőrző programjaikban szorosan együttműködnek a község iskoláival és óvodáival, tudtuk meg a titkártól.