2024. április 26., péntek

Fegyvervásárlásra készül Magyarország

Biztonságpolitikai okokra hivatkozva és arra, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott tegnapi interjújában – türelmet kérve a konkrét üzletkötésekre rákérdező műsorvezetőtől – nem volt hajlandó konkrétumokat elárulni a Donald Trumppal folytatott hétfői, zárt ajtók mögötti tárgyalás üzleti kérdéseiről.

„Ha megengedi, inkább csak területeket jelölnék meg, mert állnak még előttünk szakértői megbeszélések, majd ha ezek lezárultak, akkor tudunk a konkrét számokról beszélni” – mondta a kormányfő.

Azt azonban elárulta, hogy a haderőfejlesztés ügyében folynak tárgyalások az amerikaiakkal, mint ahogy a gázdiverzifikáció ügyében is előrelépésre számít a magyar kormány, azt szeretnék, hogy minél előbb megkezdjék az amerikaiak a fekete-tengeri gázmező kiaknázását, ez ugyanis jelenleg az egyetlen lehetőség, hogy Magyarország gázellátása ne kizárólag az oroszországi energiahordozótól függjön.

A katonai együttműködés ügyében Orbán Viktor elmondta: jelenleg zajlik a modern magyar hadsereg építése, 2010 előtt ugyanis hagyták leépülni a hadsereget, amely csupán a kiváló és elkötelezett tiszteknek köszönhetően tudott ütőképes maradni. A haderőépítésnek pedig van olyan része – folytatta –, amelyben Magyarország számít az Egyesült Államokra, ilyen például az úgynevezett kritikus infrastruktúra megvédésének képessége, amely most még nem teljes, közepes hatótávolságú légvédelmi rakéták kellenek – mondta. Az ezek beszerzéséhez szükséges jogi folyamat jó ütemben halad – tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányközeli napilap, a Magyar Nemzet szerdán cikket jelentetett meg, melyben a szerző arról írt, hogy komoly, akár egymilliárd dolláros fegyverüzletről is tárgyalhatott Donald Trump és Orbán Viktor Washingtonban.

A lap katonai forrásokra hivatkozva azt fejtegeti, hogy ennek egy hosszas alkufolyamat volt az előzménye, amely a fegyveres erők jogállásáról szóló korábbi magyar–amerikai egyezmény megújításáról szólt. Ebben azt szabályozták, hogy milyen feltételekkel tartózkodhatnak amerikai katonák és fegyveres erők Magyarországon. A Magyar Nemzet szerint e megállapodás megkötése volt a feltétele a fegyvervásárlásnak, Magyarország ugyanis új, közepes hatótávolságú légvédelmi rendszert kíván beszerezni, „az amerikai haditechnikai eszközök telepítéséhez viszont amerikai szakemberek és katonák állomásoztatására is szükség lenne, ami jogi és szuverenitási kérdéseket is felvet, nem beszélve arról, hogy Oroszország sem nézne jó szemmel semmilyen amerikai légvédelmi rakétatelepítést egy Ukrajnával határos országban”.

A rakétákat egyébként a Patriotokat is gyártó amerikai Raytheon szállíthatná.

A lap szerint felvetődött az is, hogy „a közepes hatótávolságú rakétákat végül nem is az Egyesült Államoktól szereznénk be, de helyettesítenénk az üzletet egy, az országot hosszú távon elkötelező, nagyobb volumenű fegyverbeszerzéssel. A beszerzésről szóló megállapodást a szintén amerikai Lockheed Martin nevű céggel kötné meg Magyarország”.

Megerősíti a Magyar Nemzetben leírtakat David Cornsteinnek a 444-nek adott szerdai nyilatkozata, melyben a budapesti amerikai nagykövet azt közölte: reménykednek benne, hogy a Raytheon és a Lockheed Martin amerikai cégtől is vásárol majd Magyarország fegyvereket.