2024. április 26., péntek

A trianoni békediktátumról Szegeden

A trianoni emlékév kapcsán a Rákóczi Szövetség és a Magyar Kultúra Emlékívek Kiadó tisztelettel meghívja az érdeklődőket Dr. Dobó Attila - A trianoni békediktátum című kötetének bemutatójára.

„Évtizedek óta Trianon előzményeinek és utóhatásainak témájával foglalkozom, amit meghatározott származásom, hiszen kisebbségben, Magyarkanizsán – akkor Jugoszlávia, most Szerbia területén – születtem 1947. március 29-én, nem sokkal azután, hogy Magyarországot Párizsban ismét összeszorították (1947. február 10-én)” – írja kötetének ajánlásában és köszönetében a szerző.

„Magyar nyelvű gimnáziumban érettségiztem Szabadkán, abban az épületben, ahol Kosztolányi Dezső édesapja volt valami-kor igazgató. Ismereteimet azonban nem a szabadkai gimnázium történelem óráin szereztem, amit szerb nyelven tanítottak, mert a magyar történelem nem tartozott az oktatás anyagához, hanem édesapám gazdag, sok történelemkönyvet tartalmazó könyvtárának, valamint apám és bátyám történelem-szeretetének köszönhetem. Egyetemi diplomát Debrecenben, az orvosi kar diákjaként szereztem 1972-ben, testvéremmel együtt. Egyetemi tanulmányaim alatt abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy antikvárius ismerősöm Debrecenben a „titkos” hátsó szobába vezetett, ahol a világháború előtt megjelent, ebben az időben tiltott könyvek, pl. Hóman–Szekfű: Magyar Történet vagy az „Igazságot Magyarországnak” című kiadvány stb. sorakoztak a polcokon. Addigi ismereteimet kiegészítettem azáltal is, hogy többször jártam Felvidéken, Őrvidéken, Erdélyben – itt rokonaink is éltek. Kárpátaljára, sajnos, nem jutottam el.1972 őszén vendégmunkásként érkeztem az akkori Nyugat-Németországba. Eleinte, tíz évig kórházban altatóorvosként, majd tüdőgyógyász-allergológus szakorvosként dolgoztam orvosi magánrendelőben. Így megvolt az anyagi fedezetem, hogy – a világ minden tájáról – Trianonnal kapcsolatos könyveket és kiadványokat vásárolhassak és olvashassak angol, horvát, magyar, német és szerb nyelven, amikből jelen kiadványban bőven találhatók idézetek.”

A rendezvény időpontja és helyszíne: május 17., péntek 18 óra, a szegedi Dóm Látogatóközpont nagyterme (Dóm altemploma). A kötetet bemutatja, és a szerzővel beszélget Kohári Nándor történész. Zenei közreműködő: Garamvölgyi Anett kobozművész.