2024. május 10., péntek

Egészségügyi nyílt nap

Ingyenes vérnyomás- és vércukorszintmérés Felsőhegyen

Egészségügyi nyílt napot tartottak szombaton délelőtt Felsőhegyen a zentai Egészségügyi Középiskola harmadikos diákjai.

A zentai Egészségügyi Középiskola diákjai Felsőhegyen (Szabó Nóra felvétele)

A zentai Egészségügyi Középiskola diákjai Felsőhegyen (Szabó Nóra felvétele)

A kétórás program során a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületbe látogatóknak lehetőségük nyílt ellenőriztetni a vérnyomásukat, illetve vércukorszintjüket, valamint hasznos tanácsokat is kaptak mind a diákoktól, mind dr. Tóth Barna Elvira munkaegészségügyi szakorvostól, aki hangsúlyozta, hogy vérnyomásunkat és vércukorszintünket még akkor is érdemes bizonyos időközönként megmérni, ha teljesen egészségesek vagyunk, mert a prevenció rendkívül fontos.

– A célunk az, hogy minél szélesebb körben bevonzzuk az embereket egy ilyen jellegű programra, mivel a magukat egészségesnek tartó személyeknél is derülhet ki a szűrés során olyan panasz, amiről esetleg nem tudtak, akár magas vérnyomás, akár túlzottan alacsony vagy éppen magas vércukorszint. Ilyenkor mi tovább tudjuk őket irányítani, hiszen mindez fokozott figyelem mellett további kivizsgálást is igényelhet. Mivel ezek vezető betegségek, mindenképpen figyelni kell rájuk – mondta dr. Tóth Elvira, aki azt is hangsúlyozta, az Egészségügyi Középiskola diákjainak is igen hasznos egy ilyen nyílt nap, gyakorolhatják nemcsak a munkát, hanem a páciensekkel való kapcsolatfelvételt és kapcsolattartást is.

– Ilyen típusú nyílt nap először valósult meg az Egészségügyi Középiskola életében. Intézményünk természetesen már sokszor, sok helyen megmutatta magát, de ilyen akció, nevezetesen, hogy előadásokat hoztunk, jelen esetben a cukorbetegségről és a magas vérnyomásról, amelyeket különféle mérések is követtek, most valósult meg először, és bízunk benne, hogy ennek hagyománya lesz. Ennek érdekében a tavasz folyamán szeretnénk meglátogatni a többi Zenta községhez tartozó falut is. Most van a pályaválasztás időszaka, aminek az apropóján szintén fontos helyet foglal el egy ilyen látogatás, természetesen mi is azt szeretnénk, ha minél több diák jönne hozzánk – mondta el Nagy Abonyi Zoltán, az Egészségügyi Középiskola igazgatója, aki hozzátette, fontosnak tartja, hogy a leendő diákok már előzetesen is sok információt kapjanak az iskoláról, ezáltal tisztában legyenek azzal, mire számíthatnak, ugyanis időben fel kell mérni, hogy magukénak érzik-e ezt a pályát, vagy sem.

– Nagy szükségét látjuk annak, hogy legyenek ilyen jellegű akciók a faluban, mind a fiatalok, mind az idősek szempontjából. Nemcsak a külföldi, sok jóval kecsegtető munkákat kell szem előtt tartani, hanem azt is, hogy helyben hogyan tud boldogulni az ember, az idősek pedig a képzett utánpótlás segítségével hogyan tudják még jobban óvni az egészségüket – emelte ki Kaszás Ibolya, a felsőhegyi könyvtár munkatársa, aki mellett Kormos Eleonóra és Borsos Zsuzsanna is megerősítette, valóban rendkívül fontos, hogy a felnövekvő generáció helyi szinten kellő képzést kapjon.

Május 18-án, szombaton 9 órától nyílt napot tartanak a zentai Egészségügyi Középiskolában (Fő tér 12.), ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a két induló szakkal, az egészségügyi nővér-technikus, illetve a gyógyszerésztechnikus szakkal. Az intézmény illetékesei minden érdeklődőt szeretettel várnak.