2024. április 26., péntek

A gyermek a család és a nemzet kincse

Babacsomagban részesültek a topolyai és a környékbeli családok

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár látogatott tegnap Topolyára, hogy a 2019, a külhoni magyar gyerekek éve elnevezésű program keretében babacsomaggal ajándékozza meg azokat a határon túli magyar családokat, akik 2018-ban a Köldökzsinór program keretében igényelték az anyasági támogatást. Az ünnepség keretében a Himnusz dallama, a művelődési program, illetve a rövid köszöntők után 109 magyar család vehetett át ajándékcsomagot. Novák Katalin örömének adott hangot a babákkal teli színházterem látványa kapcsán.

Novák Katalin átnyújtotta a csomagokat a gyermekek szüleinek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Novák Katalin átnyújtotta a csomagokat a gyermekek szüleinek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Bizony érdemes családot alapítani és gyermeket vállalni. Nemcsak Magyarországon, hanem Vajdaságban és Topolya környékén, de az egész Kárpát-medencében. Ezzel a babacsomaggal szeretnénk elismerni valamennyiük erőfeszítését, és azt az értéket kifejezni, amit az önök által vállalt gyermekek jelentenek mindannyiunk számára – mondta üdvözlő beszédében egyebek mellett Novák Katalin.

– A múlt év elején indult Köldökzsinór program kifejezetten azokat a magyar családokat szólítja meg, akik a jelenlegi országhatárokon túl vállalnak gyermeket. Ezzel is szeretnénk jelezni, hogy valamennyi felelősen vállalt gyermek kincs nemcsak a család, de a nemzet számára is – hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta azt is, hogy eddig több mint 25 ezer igénylés érkezett az anyasági támogatásra, illetve a határon túl is igényelhető babakötvényre. A Köldökzsinór program kedvezményeire pedig mintegy 1000 vajdasági kérvény futott be.

Novák Katalin ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy ezzel a gesztussal is szeretne köszönetet mondani az itteni magyar családoknak a gyermekvállalásért, illetve ösztönözni azokat a párokat, akik családalapítás előtt állnak.

Gyermekekkel telt meg a topolyai színházterem (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Gyermekekkel telt meg a topolyai színházterem (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Anya és gyermeke között a születés pillanata után is fennmarad egy örökké tartó, csodálatos szellemi kapcsolat, vagyis miután azt a bizonyos köldökzsinórt már elvágták. Ezt három nagyszerű gyermekemnek köszönhetően is tapasztalom. Ehhez hasonló az a kötelék is, ami az anyaországi és a határon túli magyar között létezik. Vagyis ez egyfajta lelki köldökzsinór, ami táplálja a nemzettársaink közötti kapcsolatot – egyebek mellett ezekkel a szavakkal köszöntötte a topolyai ünnepségen részt vevőket Novák Katalin családért és ifjúságért felelős államtitkár.

– Magyarország 2010 óta olyan családbarát politikát folytat, aminek a középpontjában a gyermekek állnak, és a gyermeket vállaló és nevelő fiatalok. Ez a hozzáállás átlépi Magyarország határait is, azért, mert számunkra minden felelősséggel vállalt magyar gyermek kincset jelent, aki gyarapítja a nemzetünket. Ezért is támogatunk minden olyan családot, amely ebben a szellemben vállalja a gyermekét határon túl is. Erről szól a Köldökzsinór program, amely a magyar–magyar összetartozást, a szülőföld és a határainkon túl élők közötti eltéphetetlen összetartozást jelképezi – tette hozzá Novák Katalin.

– Ennek a programnak két fontos eleme van, az egyik az anyasági támogatás, a másik a Babakötvény, amire 25 ezer igénylés érkezett eddig, a Köldökzsinór programra Vajdaságból pedig csaknem 1000 kérvény. Azt vállaltuk magunkra még, hogy ezeknek a támogatást igénylő családoknak egy babacsomagot is átnyújtunk – mondta el az államtitkár asszony. Az ajándékcsomag olyan praktikus, a mindennapokban is hasznosítható tárgyakat, eszközöket tartalmaz, ami örömet hoz a gyermeknek és a szülőknek is egyaránt. Ezzel is szeretnénk elismerni azt az értéket, amit a magyar gyermek jelent mindannyiunk számára – nyilatkozta Novák Katalin, és elmondta még, hogy az elmúlt évek intézkedései nyomán pozitívabb irányba billentek a népesedési mutatók Magyarországon.

– Mintegy 20 éve nem voltak ilyen kedvezőek a népesedési mutatók, a házassági-válási statisztikák, mint az elmúlt egy évben. Ettől függetlenül nem nyugodhatunk meg, mert még mindig fogy a magyarság. Ezt a folyamatot szeretnénk megállítani az intézkedéseinkkel. Abban bízunk, hogy ez az utóbbi időben tapasztalt pozitív tendencia folytatódni fog – tette hozzá Novák Katalin, aki a csomagok átnyújtása előtt arra kérte a jelenlevőket, hogy éljenek választási jogukkal, és adják le voksukat a május 26-ai európai parlamenti választásokon. Mint mondta, fejezzék ki a véleményüket Európa jövőjével kapcsolatban, és szavazzanak azokra, akik a lehető legjobban képviselik a vajdasági magyarság jogait és érdekeit is az EU parlamentjében.

A babacsomagokra váró családok és gyermekek megtöltötték a topolyai színháztermet. Az ünnepség művelődési programmal folytatódott, amelyben közreműködött a Cirkalom táncegyüttes, Juhász Gábor és a Fokos Zenekar. Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági képviselője köszöntötte a megjelent családokat és a közéleti személyiségeket, dr. Babity Jánost, Magyarország szabadkai főkonzulját, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnökét, továbbá Kislinder Gábor községi elnököt és küldöttségét.