2024. április 26., péntek

Házi múzeumok bemutatója Zomborban

A zombori Városi Múzeum minden évben lehetőséget nyújt azon magángyűjtemények bemutatására, amelyek a város és lakóinak múltjáról tanúskodnak, hitelességük kiemeli a múlt értékeit, hangsúlyozza a dokumentumok és az emlékezet egybevágóságát.

Holnap, 11 és 13 óra között két magánszemély lesz az intézmény tárlatvezetője, Marinko Kovačević történelemtanár és Rezicska Károly vállalkozó, helytörténeti gyűjtő.

Kovačević két olimpiai album segítségével kalauzolja az érdeklődőket a történelemben. Az első az 1936-os berlini, a második az 1976-os montreali olimpiai játékok alkalmából jelent meg. A nevezetes berlini nyári olimpiát bemutató albumba a sportolókkal pózoló náci vezérek fekete-fehér fotóinak lenyomatát kellett papírragasztóval rögzíteni. A bemutatásra kerülő album tartalmazza a tulajdonos aláírását, valamint egy gyermekkézzel tett 1941. március 7-én, vagyis a Jugoszlávia elleni támadást mindössze egy hónappal megelőzően keltezett bejegyzést. Az újabb keletű, 1976-os album összefoglalja az olimpiai játékok történetét és bemutatja a kiemelkedő sportolókat, köztük Nenad Stekić akkori Európa-bajnok távolugrót. A történelemtanár egy 1944-ben nyomtatott, megőrzött Európa-térképet is közszemlére tesz, amelyen bejelölték a második világháború kezdetétől történt összes határmódosítást.

Rezicska jelvényeket és képeslapokat tár a közönség elé. A jelvények az idősebb korosztály emlékezetébe idézik a Zomborhoz kötődő egykori intézményeket, egyesületeket, sportklubokat, termelőszervezeteket, alkalmi eseményeket, megemlékezéseket és elismeréseket. A ritkaságnak számító képeslapokon a város kevésbé ismert részei fedezhetők fel, hajdani épületek, épületegységek, amelyek ma már nem léteznek, vagy már teljesen más külsővel rendelkeznek.

Rezicska Károly egy kisöbű puskát is elhoz a kiállításra, amelyet a kocsisként szolgáló nagyapja Aleksandar Karađorđević királytól kapott ajándékba egy sikeres vadászat után, ahová a megajándékozott fuvarozta az uralkodót.