2024. április 26., péntek

Közös fellépés a legfontosabb ügyekben

Donald Trump amerikai elnökkel találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnök a washingtoni Fehér Házban

Az amerikai politikus az M1 aktuális televízióban és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta a magyar kormányfőt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol megkezdődött a hozzávetőleg egyórásra tervezett megbeszélésük. 

A találkozó elején Donald Trump azt mondta, hogy jó munkát végzett Orbán Viktor, mert biztonságban tartotta az országát. Azt is hozzátette, hogy a magyar kormány nagyszerűen cselekedett a keresztény közösség védelme érdekében. Megjegyezte, nagyon jó az Egyesült Államok kapcsolata Magyarországgal. Később pedig azt mondta, hogy Magyarország a NATO nagyon jó tagja. Az amerikai elnök azt mondta: a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország büszke arra, hogy fontos ügyekben, például az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni harcban közösen lép fel az Egyesült Államokkal. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket. A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik.

Orbán és Trump a Fehér Házban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Orbán és Trump a Fehér Házban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az Orbán politikájára vonatkozó újságírói kérdésre Trump elmondta, hogy az emberek szerinte tisztelik Orbánt, akiről tudja, hogy „kemény ember", és aki sokak szerint helyesen lépett fel a bevándorlás tekintetében is. Trump szerint Európában problémák abból is fakadnak, hogy máshogy csinálták, mint a magyar miniszterelnök. Orbán  azt mondta, hogy a magyar kormány az emberekért és az emberek által dolgozik. Többször is megválasztották ezt a kormányt, mely boldogan szolgálja az országot, a 2011-ben elfogadott alkotmány pedig bevált.

A Fehér Ház a magyar miniszterelnök fogadásáról szóló múlt heti közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. A megbeszélésen az előzetes tájékoztatás szerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak.

Május elsején érkezett meg a hivatalos meghívó Magyarországra az Egyesült Államokból. Orbán Viktor néhány nappal később azt mondta, hogy pénzről, bevándorlásról és gazdaságról tárgyalnak majd. A magyar kormány arra számított, hogy Trump győzelme és a demokraták bukása után javulnak majd a magyar-amerikai politikai kapcsolatok. Elemzők szerint az elmúlt bő két évben valóban ez történt.