2024. április 26., péntek

Zentai pedagógus is megkapta az Év tanára elismerést

A díjazott Gordán Kolos a tudásátadás, Szilágyi Péter miniszteri biztos az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozta

Az Év tanára díjban részesült Gordán Kolos, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola oktatója. A magyarországi és külhoni pedagógusok számára biztosított rangos elismerés átvétele után elmondta: pályatársaival azért választották hivatásukat, mert mindent meg akarnak tenni azért, hogy tudástól szétcsattanó fiatalokat engedjenek ki az iskolából.

Szilágyi Péter miniszteri biztos a diaszpórapolitikáról tart előadást (Fotó:MTI)

Szilágyi Péter miniszteri biztos a diaszpórapolitikáról tart előadást (Fotó:MTI)

A díj hétvégi átadása alkalmából szervezett budapesti ünnepségen az Orbán-kormány nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa elmondta: a jövő zálogai a gyermekek, a magyar jövőnek pedig a pedagógusok is a biztosítékai. Szilágyi Péter azt is kiemelte, hogy a kormány Budapesten egységes nemzetben gondolkodik. Ezért ugyanolyan fontosnak tartja, hogy Debrecenben, Székelyudvarhelyen és Zentán is biztosított legyen minden magyar gyerek számára az anyanyelvi oktatás. A politikus, aki egy másik budapesti helyszínen a diaszpórapolitikáról előadást is tartott, ugyanakkor megjegyezte: a külhoni régiókban elsődleges feladat, hogy létrehozzák azokat az intézményeket, amelyek között a magyar nyelvű oktatás biztosított lehet. Budapest ehhez támogatást nyújt a határon túli magyar oktatási intézményeknek. 

A jövő zálogai a gyermekek, a magyar jövőnek pedig a pedagógusok is a biztosítékai – jelentette ki Szilágyi Péter,nemzetpolitikáért felelős magyar miniszteri biztos az Év tanára díjátadón szombaton, Budapesten. A rendezvényen anyaországi és külhoni pedagógusokat díjaztak, köztük Gordán Kolost, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola oktatóját. 

Az Év tanára díjat adták át a hétvégén Budapesten magyarországi és külhoni pedagógusoknak. Az alkalmi ünnepségen az Orbán-kormány nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a pedagógusokat a magyar jövő egyik biztosítékának, a gyermekeket pedig a jövő zálogainak nevezte. Szilágyi Péter hangsúlyozta: a kormány Budapesten egységes nemzetben gondolkodik, ugyanolyan fontosnak tartja, hogy Debrecenben, Zentán és Székelyudvarhelyen is biztosított legyen minden magyar gyerek számára az anyanyelvi oktatás. A kabinet nemzetpolitikai céljai között ez kiemelt helyen szerepel – mondta.

Hozzátette: a külhoni régiókban elsődleges feladat, hogy létrehozzák azokat az intézményi kereteket, amelyek között a magyar nyelvű oktatás biztosított lehet. Ennek érdekében a nemzetpolitikai államtitkárság folyamatos és kiszámítható támogatásban részesíti az ottani magyar oktatási intézményeket az óvodától a felsőoktatásig.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években nagy lépéseket tettek az egységes Kárpát-medencei oktatási tér kialakítása felé, amelyben összhangba lehet hozni a magyarországi és a határon túli oktatást, és az átjárhatóságot is biztosítani tudják. Eredményeként ma már a Magyarországon érettségiző diákok is jelentkezhetnek külhoni egyetemekre, és fordítva.

Szilágyi hangsúlyozta: a magyar kormány nemcsak a tömbmagyarságot támogatja a határon túli régiókban, hanem ugyanolyan fontosnak tartja a szórványközösségek megőrzését is. Az államtitkárság tematikus éveinek keretében  2012 óta igyekeznek hasznos segítséget nyújtani a pedagógusoknak. Szerinte az intézményi és eszközbeli keretek mellett az is fontos, hogy éreztessék velük, megbecsülik és értékelik mindennapi munkájukat.

A díjazottak közül Gordán Kolos, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola tanára elmondta: az elismerésre úgy tekintenek, hogy azt valamennyi pedagógus munkájáért kapták. Kijelentette: azért választották ezt a hivatást, mert mindent meg akarnak tenni, hogy tudástól szétcsattanó fiatalokat engedjenek ki az iskolából.

Az ugyancsak díjazott Szabó Roland, a budapesti XIV. kerületi Szent István Gimnázium tanára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a pedagógusmunka egyik legszebb eredménye, ha a gyerekek sikerében osztozni tudnak. 

Jelentős változás állt be 2010 óta a nemzetpolitikában, ezen belül az anyaország és a diaszpóra kapcsolata sokkal erősebbé vált – jelentette ki Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa szombaton a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének budapesti közgyűlésén. Szilágyi Péter hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évben jelentős előrelépések történtek, egyre több programot kínálnak minden régiónak, ahol élnek magyarok. Emlékeztetett: 2019 a külhoni magyar gyerekek éve. Ennek részeként csomagot biztosítanak az anyasági támogatás Kárpát-medencei igénylőinek, pályázatok révén segítik a gyermekbarát tevékenységet folytató egyházi és civil szervezeteket, vállalkozásokat, de egészségügyi szakemberek képzése és táborszervezés is része a programnak.