2024. április 26., péntek

Összejön a londoni derbi Bakuban?

Ma 21 órától Londonban, illetve Valenciában eldől, mely két csapat vívja a második számú európai klubtorna, az Európa-liga május 29-én Bakuban megrendezésre kerülő döntőjét.

A Chelsea németországi döntetlen (1:1) után fogadja a Bundesliga negyedik helyén álló Frankfurtot, amely európai múltját tekintve egyértelműen a torna meglepetésének számít. A Sarri-csapat az idegenbeli odavágón is fölényben focizott, és a győzelemre is volt esélye, ezért a hazai pályán még nagyobb favoritnak tűnik. A Premier League-ben a Watford legyőzésével melegített Európára, a sikernek – és nem utolsósorban a riválisok pocsék szériáinak – köszönhetően bebiztosította a jövő évi BL-szereplést. Sokkal ingatagabb helyzetben van a Frankfurt, amely már az előző körben is csak hajszállal, idegenbeli gólokkal ütötte ki a Benficát, a hazai bajnokságban pedig hétvégén a közvetlen rivális Leverkusentől kapott óriási pofont (6:1), ami miatt komoly veszélybe került BL-induló helyezése.

Spanyolországban a 2004-es UEFA-kupa-győztes Valenciára sokkal nehezebb feladat vár, hiszen az ellenfél a Londonban 3:1-re diadalmaskodó Arsenal lesz. Unai Emery tanítványai számára a 2017-es FA-kupa és Community Shield-dupla óta ez a legjobb esély trófeát szerezni, nemzetközi szinten pedig még ritkábban járnak az észak-londoniak ilyen közel a serleghez. Ha a spanyolok esélyt akarnak adni maguknak, mindenképp nekik kell megtörniük a gólcsendet, és még a vezetés megszerzése után is kőkemény munka lenne ledolgozni a kétgólos hátrányt, illetve feltartóztatni az Aubameyang–Lacazette fémjelezte londoni támadósort. A Valencia számára ugyanakkor biztató jel, hogy felívelő formában és hangulatban lehetnek, hiszen a hétvégén 6:2-re ütötték ki a Huescát, amivel a La Ligában az oly értékes negyedik helyhez is elérhető közelségbe kerültek.