2024. április 26., péntek

Visszatérhet a hőskor Amszterdamba

Régen, több mint két évtizede nem járt olyan magasságban a huszadik század egyik legsikeresebb klubja, az Ajax, mint most. A hetvenes és kilencvenes évek során összesen négy BL-címet (korábban Európa-kupa) nyerő holland csapat legutóbbi nagy serlegét 1995-ben emelte magasba, és most a szemtelenül fiatal kerettel felálló gárda ismét elérhető közelségbe került ehhez.

Az otthon is bajnokesélyes Ajaxnak ma este a hazai elődöntő-visszavágón a Johan Cruyff Arénában minimális arányú vezetést kell megőriznie a Tottenhammel szemben ahhoz, hogy ott legyen a június elsejére kiírt fináléban, a madridi Metropolitanóban. A londoni odavágón Donny van de Beek negyedóra után szerzett gólja döntött, ám most vélhetően több találatra számíthatunk, hiszen a vendég Spurs győzelmi kényszerben lép pályára, és az egygólos előnyük sem számítana életbiztosításnak, hiszen a hazai csapat betalálása esetén Pochettino tanítványainak ismét tovább kellene hajtaniuk.

A Spurs legnagyobb hendikepje egyértelműen első számú gólvágójuk, Harry Kane kidőlése. A hórihorgas csatár egy hónapja sérült, s rossz előjel, hogy ez idő alatt a fehérek sorban szaladnak bele a kellemetlen vereségekbe, a BL mellett a Premier League-ben verhető ellenfelektől kaptak ki (West Ham, Bournemouth), amivel hosszú idő után leszorultak a dobogóról. A rutin ugyanakkor az angolok mellett szól: a hollandokkal szemben az utóbbi három évben állandó BL-résztvevők voltak, és jobban hozzászokhattak a nem mindennapi nyomáshoz, feszültséghez.