2024. április 26., péntek

Kezdődhet a vásár

Szombaton nyílik Újvidéken az év legnagyobb mezőgazdasági szemléje – Hatvan országból több mint másfél ezer cég mutatkozik be

Mezőgazdasági gépek bemutatója, őshonos tenyészállatok, a gyümölcstermesztés újdonságai, több mint 50 szakmai előadás, B2B tanácskozás, nyereményjáték… – mindez május 11-e és 17-e között várja a látogatókat Újvidéken, a 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron, amelyen 60 ország 1518 kiállítója vesz részt – ismertették a tegnapi, újvidéki sajtótájékoztatón.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója a tegnapi eseménybeharangozó értekezleten elmondta, hogy az idén először a vásár baráti országa Tunézia lesz, partnerországa pedig Olaszország, ahonnan több mint harminc kiállító érkezik a rendezvényre. Egyiptom is jelezte részvételi szándékát.

Francia, osztrák, holland, spanyol, olasz, izraeli, tunéziai, bosznia-hercegovinai... vállalatok mutatják be termékeiket, hívják fel a figyelmet szolgáltatásaikra az egy hét alatt. Egyiptom, Fehéroroszország és Thaiföld idén először mutatkozik be Újvidéken. Indiából 23 vállalat érkezik a rendezvényre.

Cvetković kiemelte, hogy az idei vásáron a tenyészállatok kiállításának keretében először rendezik meg az őshonos jószágok bemutatóját, és húsz év után újra 17 csoportos kiállítás megrendezésére is sor kerül.

Javában folynak az előkészületi munkálatok (Fotó: Dávid Csilla)

Javában folynak az előkészületi munkálatok (Fotó: Dávid Csilla)

Seyf-Allah Rejeb tunéziai nagykövet bejelentette, hogy 12 afrikai ország mutatkozik be az idei vásáron. Elmondása szerint főként mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket gyártó vállalat érkezik a rendezvényre azzal a céllal, hogy partnerre találjon hazánkban. A nagykövet felhívta a hazai vállalkozók figyelmét, hogy látogassanak el a tunéziai standra, és vegyenek részt a B2B találkozón.

Harminc olaszországi vállalat részvételét jelentette be Marina Scognamiglio, az olaszországi külkereskedelmi ügynökség igazgatója, és hozzátette, hogy ezenkívül még 45 vállalkozó érkezik a B2B tárgyalásokra, üzleti együttműködés céljából. Az olasz kiállítók között főként mezőgazdasági berendezéseket gyártó cégek, gyümölcs- és zöldségfélék feldolgozására alkalmas eszközök és élelmiszer-, valamint tejipari berendezések és gépek is szerepelnek majd a kínálatban.

A B2B tanácskozásokat május 14-én szervezik meg az Újvidéki Vásár Tanácsközpontjában. Az üzleti tárgyalásokra eddig 13 országból 130 vállalat jelezte részvételi szándékát.

Május 15-én tartják a rendezvény keretében első alkalommal a gyümölcstermesztők napját, amelyen gasztronómiai kiállításra is sor kerül. A tenyészállatok bemutatója május 16-án lesz. Az egyes csarnokban az organikus termelés és a földrajzi védjeggyel ellátott termékek szerepelnek majd. A vásár legközkedveltebb elemei évről évre a mezőgazdasági gépek, valamint a tenyészállatok bemutatói. A mezőgépek a külső kiállítótéren mintegy 35 ezer négyzetméteren lesznek kiállítva, ebben az évben a mezőgazdasági gépek digitális fejlesztéseinek legújabb vívmányaira helyezik a hangsúlyt.

Marina Scognamiglio, Velimir Stanojević, Slobodan Cvetković, Seyf-Allah Rejeb és Leonid Babić (Fotó: Dávid Csilla)

Marina Scognamiglio, Velimir Stanojević, Slobodan Cvetković, Seyf-Allah Rejeb és Leonid Babić (Fotó: Dávid Csilla)

Az idei vásáron a legdrágább kiállítási tárgy a Claas márkájú kombájn lesz: ára 514 000 euró. A legdrágább traktor a Fendt 150 Vario, ezt 360 000 euróért lehet majd megvásárolni. A korábbi tapasztalatok szerint, borsos áruk ellenére a legdrágább mezőgépek kelnek el a leggyorsabban.

A rendezvény egyik védjegyének számít a hagyományos nyereményjáték, melyben a belépőjeggyel vehetnek részt a látogatók. Mint Cvetković bejelentette, az idén két traktort és egy pneumatikus vetőgépet sorsolnak ki. Az Agropanonka Belarus 82.1-es traktort, a KITE Kft. pedig John Deer 5045 2wd traktort ajándékoz, az Ozdoken pneumatikus vetőgépet pedig a VGP vállalat biztosítja.

A mezőgazdasági vásáron minden évben megrendezik a tenyészállatok kiállítását, amelyen bemutatják a legnagyobb bikákat is. A Mališa névre keresztelt bika az idei vásár legnagyobb példánya, súlya 1710 kilogramm.

Velimir Stanojević, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a szaktárca az idén is saját standján, az Újvidéki Vásár Master csarnokában mutatkozik be. Kiemelte, hogy a rendezvényen ismertetni fogják a minisztérium agrárpolitikai és vidékfejlesztési intézkedéseit és egyéb, előirányzott ösztönzési formáit.

A belépőjegy 600 dinárba kerül, csoportos látogatás esetén 400 dinár. A szintén szervezetten érkező diákok és egyetemi hallgatók, valamint a nyugdíjasok és a 7–12 éves gyerekek 200 dinárt fizetnek. A családi nap szerdán, május 15-én lesz. A mezőgazdasági vásár reggel kilenctől este hét óráig várja az látogatókat.