2024. április 26., péntek

Az emberiség lehetőségei születnek újjá

Nyolcvan család vehetett át babacsomagot Zentán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap Zentán a városháza dísztermében babacsomagot adott át nyolcvan Zenta környékén élő magyar családnak a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program keretében.

A szülők örömmel fogadták az ajándékcsomagot (Gergely Árpád felvétele)

A szülők örömmel fogadták az ajándékcsomagot (Gergely Árpád felvétele)

Az eseményen jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Perpauer Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja is.

Potápi Árpád János a szülőket és gyermekeiket köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy a jövőnek csak úgy van értelme, ha vannak gyermekeink, ha vannak újabb és újabb felnövekvő nemzedékeink.

– Mindannyian napról napra a gyermekeinkért tesszük, amit teszünk, nélkülük sem a saját, sem a közös életünknek, sem a nemzet életének nem lenne értelme. Ezért is határoztunk úgy, hogy a családi tematikus évek után is maradunk ennél a témánál, és a 2019-es évet a külhoni magyar gyerekek évének tettük meg. Ehhez a tematikus évhez kötődve azoknak, akik igényelték a Köldökzsinór programon keresztül megvalósítható anyasági támogatást, babacsomagot szeretnénk ajándékozni – mondta Potápi, aki hozzátette, hogy a babacsomagnak nem is az értéke lényeges, hanem maga a gesztus a fontos, amellyel Magyarország kormánya összefogva a tartományi parlamenttel, a Magyar Nemzeti Tanáccsal, a Vajdasági Magyar Szövetséggel és a helyi önkormányzatokkal egy olyan politikát próbál kialakítani, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a fiatalok ne hagyják el szülőföldjüket, itthon találják meg boldogulásukat, és a gyermekeiket is itthon neveljék fel, itthon biztosítsanak számukra jövőt. Ehhez első lépés lehet az anyasági támogatás és jelképesen ez a babacsomag.

A zentai babacsomagosztás a második ilyen alkalom volt Vajdaságban, először márciusban Palicson adtak át ugyanilyen ajándékot az ottani babáknak. Csomagot egyébként azok a gyerekek kaptak, akik 2018-ban születtek.

A zentai babacsomagosztás a második ilyen alkalom volt Vajdaságban (Gergely Árpád felvétele)

A zentai babacsomagosztás a második ilyen alkalom volt Vajdaságban (Gergely Árpád felvétele)

A rövid ünnepséget a Zentai Gimnázium kórusának és diákjainak rövid összeállítása tette hangulatossá. A szülők örömmel fogadták az ajándékokat, és a megkérdezettek a figyelmességet, az odafigyelés fontosságát hangsúlyozták.

Kalmár Zsolt és Szilvia, Felsőhegy: – Mi nagyon megörültünk a csomagnak. A szundikendő máris nagyon tetszik Sárinak, a pokróc is, az orrszívó is jól jön, meg a rágóka és a játék is. A magyar kormánynak ez a fajta viszonyulása nagyon jólesik nekünk, főleg, hogy ilyen korábban nem volt.

Herédi Róbert és Lili, Zenta: – Hallottunk róla, hogy lesz, és egy kicsit már benne volt a tudatunkban, de mindenképpen nagyon jó érzés volt megkapni az értesítést és átvenni a csomagot. Örülünk mindennek, ami benne van, a gesztusnak különösképpen.

Szarka Tamás és Angéla, Zenta: – Nagyon meghatódtunk, nagyon kellemesen érintett bennünket ez a dolog. Aranyos az ajándékcsomag, de ha csak egyetlen apróság lett volna benne, már annak is megörültünk volna, hiszen ahogyan el is hangzott, tényleg a gesztusértéke a legfontosabb.