2024. április 19., péntek

Életképes közösségek kellenek

Magyarkanizsán aláírták a támogatási szerződéseket a civil szervezetek képviselőivel

Magyarkanizsa község önkormányzatának mindig is fontos volt a civil szervezetek támogatása, és ezt bizonyítandó, évek óta jelentős összeget szántak a támogatásukra. Így történt ez idén is, amikor tizenegymillió dinárt tudhatnak összesen magukénak a közösség fejlődését előrelendítő szervezetek. Ez az összeg úgy oszlott el, hogy kilencmilliót kaptak az általános és kétmillió dinárt a mezőgazdasági tevékenységet folytató civil szervezetek.

Fejsztámer Róbert polgármester és Raffai Mária, a vállalkozókat tömörítő szervezet elnöke (Puskás Károly felvétele)

Fejsztámer Róbert polgármester és Raffai Mária, a vállalkozókat tömörítő szervezet elnöke (Puskás Károly felvétele)

A szerződéseket hétfő délután ünnepélyes keretek között írták alá a szervezetek képviselői és a magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert, aki elmondta, hogy a támogatási szerződést összesen ötvenegy szervezet képviselőivel írták alá, majd örömének adott hangot annak kapcsán, hogy ezúttal is olyan szervezeteknek tudtak támogatást nyújtani, amelyeknek a munkája elengedhetetlen egy jól működő közösség életében, mint például az önkéntes tűzoltók, a vállalkozók egyesülete vagy éppen a hátrányos helyzetű fiatalokat felkaroló Együtt Veled – Értük egyesület.

– Támogatást nyújtunk a községet és a község minden települését érintő civil szervezeteknek is, és kisebbeknek is, amelyek helyi szinten fejtik ki tevékenységüket. A szakmai civil szervezeteknél, ahol nyolc szerződést írtunk alá, a legnagyobb támogatási keretet az Agráruniónak szántuk, hogy tudják működtetni a falugazdász-hálózatot, amely nagy segítséget nyújt a mezőgazdasági termelőknek, de kisebb szak-civilszervezetek is kaptak támogatást. Feltett szándékunk, hogy minél inkább hozzájáruljunk ahhoz, hogy olyan sikeres munkát végezhessenek, mint amilyen eredményes tevékenységet az eddigiekben is kifejtettek – mondta a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy a szervezetek zöme olyan hiánypótló tevékenységet végez, amit az önkormányzat berkein belül nem lehetne megoldani.

A szerződést aláírók között ott volt Sarnyai Károly, a Ferha (Felnőttképzők Regionális Hálózata) civil szervezet elnöke is, aki örömének adott hangot, hogy a támogatás által ők is előremozdíthatják a köz érdekét. Projektumuk a magyarkanizsai vendéglátókat, a turizmusban részt vevő személyeket célozza meg. Két napon át tartó tréningjükön tizenhat személy vehet részt. Támogatásként 120 ezer dinárt kaptak.

– A mi projektumunk célja a turizmusfejlesztés, azon belül is az üzleti kommunikáció fejlesztése. Szerbiában még nem sok olyan tréningről hallottunk, ami az üzleti kommunikációt fejleszti, legalábbis magyar nyelven nem. Azoknak a személyeknek, akik a turizmusban közvetlenül találkoznak a vendégekkel, fejleszteniük kell a verbális és nonverbális kommunikációjukat is, hogy aztán a Magyarkanizsáról távozó turista a lehető legjobb élményekkel térhessen haza. Fontos, hogy az a vendég, aki már eljött, jól érezze magát, minél tovább akarjon maradni, sőt, ha lehetséges, a következő adandó alkalommal vissza is térjen, akár a barátaival együtt. Nemcsak az idegen nyelv tanulása a fontos, hanem az is, hogy milyen hangnemben szólítjuk meg a vendéget – magyarázta Sarnyai Zoltán.

Raffai Mária, a Magyarkanizsai Önálló Vállalkozók Általános Egyesületének elnöke is örömét fejezte ki, hogy támogatásban részesült az egyesületük, amely egymillió-ötvenezer dinárból gazdálkodhat majd. Az ő esetükben erre az összegre nagy szükség is van, hiszen nagyon fontos az az értékmentő tevékenység, amit folytatnak.

– Ez az összeg biztosítja a folytonos munkavégzést. Éppen profilváltás előtt állunk, mert úgy szeretnénk a régi mesterségeket bemutatni, a vállalkozásra való szándékot ösztönözni a fiatalokban, hogy már az egészen fiataloknak, a gyerekeknek is szervezünk tudásbővítő rendezvényeket, illetve pályázatokat. A közelmúltban volt például az alsósok számára rajz-, a felsősök számára pedig riportpályázatunk a régi mesterségek kapcsán, hogy megismertessük velük és a környezetükkel is ezeket a mesterségeket. Ez csak egy a sok tevékenységünk közül, ugyanakkor ezt is fontosnak tartjuk, hogy értékeink ne vesszenek a feledés homályába. A meglévő vállalkozásaink számára piackutatást végzünk, pályázatokat figyelünk, valamint koordináljuk és napi szinten vállaljuk az érdekképviseletüket – hangsúlyozta Raffai Mária.

Az év második felében egy következő kis értékű pályázatot is kiírnak majd azon gyűjtőszervezetek számára, amelyeknek a tevékenysége több szervezetet is felölel. A mostani keret szűkösnek bizonyult ahhoz, hogy az egész évi tevékenységeiket finanszírozni tudják, ezért lesz szükség a második pályázati körre is.