2024. április 26., péntek

Egymás megismerése

Az Art Limes aktuális számában vajdasági írók és képzőművészek mutatkoznak be

Az Art Limes művészeti folyóirat Képzőművészek a Vajdaságban című számának lapbemutatójára került sor hétfőn a szabadkai Kortárs Galériában. Az est vendégei Miglinczi Éva és Virág Jenő, az lapszám szerkesztői voltak, akikkel Bíró Tímea újságíró, költő beszélgetett.

Az Art Limes 2003-ban indult, negyedévenként, esetenként különszámokkal jelenik meg Magyarországon. A lap profilját, arculatát különböző művészeti területek határozzák meg, legfőképpen a bábművészet és bábjátszás, a gyermekkönyv-illusztráció, valamint képző- és iparművészet. A kisebbségi magyar alkotók és műhelyek számára is gyakran biztosítanak bemutatkozási lehetőséget.

A folyóirat tematikus új száma a vajdasági magyar alkotókra, főleg a fiatalokra összpontosít. A képzőművészek alkotásaihoz kötődően, írók, költők, kritikusok, újságírók írtak esszéket, portrékat vagy interjúkat.

A lapszám szerzői: Benedek Miklós, Beszédes István, Dancsó Andrea, Danyi Zoltán, Fehér Dorottya, Gyurkovics Virág, Jódal Kálmán, Lábadi Lénárd, Lovas Ildikó, Orcsik Roland, Péter László, Szerda Zsófia, Sirbik Attila, Szombathy Bálint, Tolnai Ottó, Verebes György, Virág Gábor; valamint: Fekete J. József, Máriás Endre, Utasi Anikó és Sinkovits Péter.

A képzőművészek: Acsaji Györgyi, Ágoston Lóránt, Argyelán Zita, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Kincses Endre, Kiss Endre, Klájó Adrián, Kozma Laura, Lak Róbert, Lázár Tibor, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Ricz Géza, Sagmaister Peity Laura, Soltis Miklós, Tarkó János, Tóth Alisa, Újházi Adrienn, Utcai Dávid, Varga Valentin és Vass Szabolcs.

Az Art Limes szerkesztői megközelítőleg tíz éve rendszeresen részt vesznek Szabadkán a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon. Számos kiállítást tekintettek meg és helyi művészekkel alakítottak ki kapcsolatokat. Mingliczi Éva elmondása szerint ez eredményezte azt, hogy 2015-ben, a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatásával, a Két határon túl címmel tárlatot szerveztek, amely során vajdaságiak mutatkoztak meg Révkomáromban, majd pedig felvidékek Vajdaságban. A tárlat sikere folytatásra buzdította őket, és ennek eredményeképp készült el a vajdasági művészeket bemutató Art Limes:

– A tárlaton több korosztály is részt vett, de ezúttal kifejezetten a fiatalokra, némileg a középkorúakra igyekeztünk koncentrálni, hogy Vajdaságnak ezt a szegmensét is megmutassuk. Némelyikük annyira fiatal, hogy még csak most fejezi be az egyetemet. Kezdetnek összeállítottam egy írókból és egy képzőművészekből álló listát – ebben nagy segítségemre volt Brenner János szerkesztő – de legtöbb esetben az írók tulajdonképpen maguk ajánlották, hogy kinek a művészetéről írnának, Tolnai Ottó például Ágoston Lórántot választotta. Szándékosan nem művészettörténészeket kértünk fel, mert azt szerettük volna, ha ezúttal az írók találkoznak a fiatal képzőművészekkel, őket próbáltuk meg jobban összekapcsolni. Műfaji meghatározás nem volt, így sokrétű megközelítésben olvashatunk a képzőművészekről és az alkotásaikról. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy odafigyeljünk a határon túli magyarságra. Apai ágon a nagyszüleim újvidékiek, így családi szempontból is közel áll hozzám Vajdaság, míg Virág Jenő csallóközi kötődésű. Hasonlóan a vajdasági számhoz, most épp egy felvidéki művészeket bemutató lapot készítünk, amelyet a terveink szerint egy tárlat kísér. Ezt is szeretnénk eljuttatni Vajdaságba – tudtuk meg Miglinczi Évától.

Virág Jenő szerint céljuk volt egyebek közt az is, hogy a magyarországi művészeti élet jobban megismerje a vajdasági alkotók fiatal generációját:

– Folyamatosan azzal szembesülök, hogy az ún. határon túli magyar képzőművészet nem képezi szerves részét a magyarországi képzőművészeti életnek. Ebből kifolyólag úgy érzem, hogy nem is létezik egységes magyar képzőművészeti élet és ezt hiányoljuk. Habár más a helyzet mint régen, könnyebben lehet átjutni a határokon és a fiatalok közül is meglehetősen sokan állítanak ki például Budapesten vagy épp Szegeden, de valahogy mégsem fonódnak össze a magyarországi művészeti világgal. Ezzel a kiadványunkkal szeretnénk a fiatalok műveit, a vajdasági képzőművészetet, közelebb vinni a magyarországi szakmabeliekhez és a művészetkedvelőkhöz. Úgy érezzük, hogy nem elég intenzív az érdeklődés, sem a szakma, sem pedig sajtó felől. Ennek természetesen pénzügyi okai is vannak, amelyekből kifolyólag kevés szakmai folyóirat jelenik meg. Mi is küszködünk és ezt a lapszámot is nehéz körülmények közt hoztuk létre. A résztvevők listájából is látszik, hogy impozáns számról van szó, de valójában sokkal szélesebb ez a kör, amit szűkíteni kényszerültünk és sokan sajnos kimaradtak, úgy szerzők, mint alkotók – fejtette ki a lapunknak Virág Jenő.

Az Art Limes aktuális lapszámát tegnap Zentán mutatták be, ma pedig Újvidéken, 18 órától a Forum 4. emeleti tanácstermében tartanak lapbemutatót.