2024. április 26., péntek
NBA

Maratoni dráma Portlandben

Újabb nem mindennapi mérkőzésen van túl Nikola Jokić az NBA-ben. A nyugati elődöntő harmadik összecsapását Portlandben játszotta a Denver 1:1-es szériaállás után. Az előzményekből sejteni lehetett, hogy a San Antonio elleni negyeddöntő után a Nuggets ismét szoros és hosszadalmas párharcra készülhet, amelyből egyáltalán nem garantált a továbbjutás. Arra azonban kevesen számíthattak, hogy az egyik találkozó négy hosszabbítást ér meg: a felek ugyanis Portlandben 102:102-es rendes játékidő után három ráadást döntetlenre hoztak, és a negyedik ötperces hosszabbítás is csak idegtépő végjáték után vetett véget a maratoni ütközetnek – hazai sikerrel.

Az 1953-as Boston–Syracuse óta nem játszottak ilyen hosszúra nyúló meccset a rájátszásban, és az alig-alig pihenő Jokić ismét felírta magát egy örökranglistára: 65 percet töltött a parketten, amivel minden idők harmadik legtöbb játékideje fűződik nevéhez egy rájátszásmeccsen. Mondani sem kell, ennyi idő alatt összejött a tripla dupla (33 pont, 18 lepattanó, 14 gólpassz), ám fontos szépséghiba, hogy a végére elfáradó szerb öt másodperccel a dudaszó előtt büntetőt hibázott az egyenlítésért. A győztes Portlandnél a végjátékban parádézó McCollum 41, Lillard 28, Hood pedig a padról beállva 19 pontot dobott. A felek ma hajnalban játszották a negyedik meccset, ezen a Denver 116:112-re nyert, és egyenlített  sorozatban.

A másik nyugati elődöntőben szépített (2:1) a Houston, miután ugyancsak hosszabbítás után verte a Golden State-et (126:121). Durant 46 pontját Harden (41) és Gordon (30) ellensúlyozta. Keleten a Milwaukee visszavette a pályaelőnyt a Bostontól.