2024. április 26., péntek

A természet szeretete és óvása

Zöld akadémia gyermekeknek

Újvidéken 2015 óta létezik az Környezetvédelmi Gyermekakadémia. Itt 5–11 éves gyerekekkel foglalkoznak, a műhelymunkákon a természetvédelemről, az ökológiáról tanulnak, valamint fejlesztik a kicsik környezettudatosságát.

– A tapasztalatok szerint ez a legjobb módja annak, hogy a gyerekek tudomást szerezzenek, illetve megismerjék a különféle ökológiai témákat, mint például a megújuló természeti forrásokat, miért fontos az újrahasznosítás, mi a szennyvíz, mi a komposzt és milyen szerepe van a biokertészetekben – magyarázta Marija Caran Pavlović, az akadémia oktatója.

Hozzátette, a gyerekek nagy érdeklődést mutatnak a környezetvédelem iránt.

– Becslésünk szerint eddig kétezer kicsi vett részt a különböző programjainkon. Tavaly december óta a József Attila, az I. Vajdasági Brigád és a Žarko Zrenjanin Általános Iskolákban tartottunk műhelymunkákat. A munkába a Zlatokosa és a Zemlja čuda óvodák, valamint a Tvrđava magániskola gyerekeit is bevontuk. Több mint 130 foglalkozást szerveztünk, az iskolások közül az elsősök, másodikosok és harmadikosok vettek részt – mesélte Marija, megemlítve, hogy jelenleg az Ökokultúra projektumukat valósítják meg. Az első félévben az újrahasznosítás volt a fő témájuk, a másodikban pedig a kert és a víz.

– A gyakorlati munkával a gyerekek sokat tanultak a víz és a növények fontosságáról, ezzel megalapozták a további foglalkozásokon való részvételt. A Teljes újrahasznosítás és A kertem bármire képes projektumok keretében folytatjuk a munkát, amelyek a szerves, illetve biokertészetet népszerűsítik – magyarázta Marija.

Elmondta azt is, hogy a Teljes újrahasznosítás programban minden csoport két dobozt kap, és a hulladék szétválogatása lesz a gyerekek feladata. Elsősorban papír- és újrahasznosítható palackról lesz szó, mert a gyerekek legtöbbször ilyennel találkoznak. Az akadémia együttműködést folytat az FHB papírgyárral, ezért a cég vállalja a hulladék későbbi elszállítását.

A kertem bármire képes projektum az előzőek folytatása, a gyerekek a cserepek előkészítésével és növényültetéssel foglalkoznak majd, valamint a termőföld előkészítésével és később a termények leszedésével. Pavlović szerint a mostani időszak tökéletes erre a munkára, és remélik, hogy a gyerekek a termények leszedés után is érdeklődnek majd a kertjük után. Ezzel sajátíthatják el a felelősségérzetet, megismerhetik a különböző ökológiai problémákat, ugyanakkor azt is megtanulják, mire van szüksége a növénynek az egészséges fejlődéshez.