2024. április 26., péntek

Tisztújító közgyűlést tart a VMSZ

A jelöltállítás határidejéig egyedül Pásztor István jelenlegi elnököt jelölték a pártelnöki tisztségre

Doroszlón tartják meg szombaton a Vajdasági Magyar Szövetség XVIII. tisztújító közgyűlését, ahol megválasztják a párt tanácsát és elnökét. A közgyűlést a tanács tagjai, 275 helyi szervezeti küldött és a párt Alapszabályában meghatározott tisztségviselők, azaz a VMSZ „európai parlamenti képviselői, továbbá köztársasági parlamenti képviselői, a köztársasági kormány tagjai és államtitkárai, tartományi képviselői, a tartományi kormány tagjai, titkárhelyettesei és segédtitkárai, valamint az egyes helyi önkormányzatokban legmagasabb önkormányzati tisztséget betöltő tisztségviselők és a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, alelnöke és végrehajtó szervének tagjai” alkotják. A VMSZ legutóbbi tisztújító közgyűlését négy évvel ezelőtt április végén Magyarcsernyén tartották meg.

A közgyűlést Doroszlón a Szentkúton, a nemrégiben elkészült Európa-teremben tartják (Fotó: Szarapka Szabolcs)

A közgyűlést Doroszlón a Szentkúton, a nemrégiben elkészült Európa-teremben tartják (Fotó: Szarapka Szabolcs)

A doroszlói  Szentkút (Fotó: Szarapka Szabolcs)

A doroszlói Szentkút (Fotó: Szarapka Szabolcs)

Várhatóan az ülés megnyitását követően elsőként a közgyűlést lebonyolító munkatestületeket választják meg, köztük a munkaelnökséget is, amely levezeti magát az ülést, majd ezt követően értékeli a pártelnök, valamint az egyéb tisztségviselők munkáját az elmúlt négy évben. Ezután választják meg az elnököt – közvetlen, titkos szavazás útján, négyéves megbízatási időre. Az eddigi értesülések szerint a jelöltállítás határidejéig egyedül Pásztor István jelenlegi pártelnököt jelölték erre a tisztségre.

Néhány nappal a tisztújító közgyűlést követően megtartja alakulóülését az 50 tagú tanács – az 51. tag a párt elnöke –, amely ezt követően saját tagjai közül kijelöli az elnökséget és megválasztja az alelnököket. A tanácsban az alábbi községi-, városi- és körzeti szervezetekből álló csoportok 10-10 taggal rendelkeznek: az Adai-, a Magyarkanizsai- és a Zentai Községi Szervezet; az Antalfalvi-, Csókai-, Begaszentgyörgyi-, Kevevári-, Magyarcsernyei-, Nagykikindai-, Pancsovai-, Törökbecsei- és Törökkanizsai Községi Szervezet, a Nagybecskereki Városi Szervezet és a Versec-Fehértemplomi Körzeti Szervezet; a Bácsi-, az Óbecsei-, a Palánkai-, a Szenttamási- és a Temerini Községi Szervezet, az Újvidéki- és Belgrádi Városi Szervezet és a Szerémségi Körzeti Szervezet; a Kishegyesi- és a Topolyai Községi Szervezet és a Kúlai- és Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezet; a Szabadkai Városi Szervezet. Mindezt követően az elnökség megválasztja az intézőbizottságot.

A VMSZ 25 éve, 1994 júniusában polgárok egyesületeként alakult meg Zentán. Politikai párttá egy évvel később alakult át. Első elnöke Csubela Ferenc volt, akinek tragikus autóbalesetét követően Kasza Józsefet választották meg elnöknek. Kasza 1995 novembere és 2007 márciusa között maradt ezen a tisztségen. Ezt követően választották meg pártelnöknek Pásztor Istvánt, akinek most jár le a harmadik mandátuma.