2024. március 19., kedd

Betelt a pohár Nagybecskereken

A vízellátási gondok miatt szombaton tüntetéssorozat kezdődik

Az elégedetlen polgárok igyekezetük ellenére sem kaptak kellő információt a vízellátással kapcsolatos helyzetről, ebből arra a megállapításra jutottak, hogy a helyi hatalom nem is akar erről beszélgetni az emberekkel. Ezért szombaton, május 4-én, 18 órára tiltakozó megmozdulást jelentettek be, a szárazon maradt függőhídnál.

Felvétel egy korábbi tiltakozásról (Fotó: Kecskés István)

Felvétel egy korábbi tiltakozásról (Fotó: Kecskés István)

A Víz és pont címszó alatt bejelentett megmozdulás valójában Aleksandar Jankovnak, az egyik helyi hírportál szerkesztője performanszának a folytatása lesz, aki minap a város főterén próbálta felhívni a közvélemény figyelmét az évtizedek óta húzódó problémára. A bejelentés szerint a tiltakozók a Városi Vízművek épülete elé vonulnak és megpróbálnak választ kapni a legfontosabb kérdésre: mikor kapnak majd a nagybecskereki háztartások egészséges, iható vezetékes vizet. A megmozdulás szervezői szerint végső ideje annak, hogy másfél évtized után a becskerekiek magyarázatot kapjanak arra, hogy miért húzódott el a probléma megoldása.

Nagybecskereken 2004 óta tilos a vezetékes víz használata a túlzott arzéntartalom miatt és ez a helyzet mindmáig fennáll. Annak ellenére is, hogy két évvel ezelőtt elkészült a víztisztító berendezés. Ugyanis annak hivatalos üzembe helyezése máig sem történt még. Április 5-én (újból) leálltak a vízgyár próbaüzemeltetésével. Akkor a beruházó (Gruppo Zilio Kft.) azt ígérte, hogy ez csak rövid ideig tart majd és betartják abbéli ígéretüket, hogy június közepén hivatalosan is üzembe helyezik majd a víztisztító berendezést.

A polgárok mellett az ellenzéki pártok is folyamatosan ostromolják kérdéseikkel az önkormányzatot, de hasztalanul. A napokban a városi vízvezeték-hálózatban a megszokottnál is sárgább a víz, ami csak tovább fokozta a polgárok elégedetlenségét.