2024. április 26., péntek

Az EU-nak van alternatívája

Aleksandar Vulin szerint az EU belefáradt Szerbiába, Szerbia pedig az EU-ba

Egy nappal azután, hogy kifejtette „Szerbiának és a szerbeknek mielőbb el kell különülniük a siptároktól”, Aleksandar Vulin védelmi miniszter közölte: habár Szerbia stratégiai célja az európai uniós tagság, ha Európának nem kell Szerbia, akkor vannak más szövetségek is, amelyek igényt tartanak az ország részvételére, vagy tagságára, sehol sem írja, hogy Szerbiának csak az EU-ban lehet jövője.

Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

– Persze Szerbia szeretne csatlakozni az EU-hoz és elfogadja az európai értékeket, valamint nyitott az együttműködésre, ám nem minden áron. Nem vagyunk hajlandóak könyörögni annak az EU-nak, amely nem tart ránk igényt. Ez nem jelenti azt, hogy Szerbia biztosan csatlakozik valamilyen másik szövetséghez, hiszen egyik sem olyan jól szervezett, mint az EU. Annyi biztos, hogy Szerbiának saját gazdasági és politikai érdekeit kell szem előtt tartania – fogalmazott Vulin.

A védelmi miniszter szerint az EU egyértelműen kifejtette, hogy belefáradt a bővítésbe. Szerbia pedig belefáradt az EU-ba és a játékszabályok folytonos módosításába, valamint abba, hogy megtiszteltetésként kell megélnie, ha az EU szóba áll vele, érvelt Vulin.