2024. április 26., péntek

Ünneplő ittas sofőrök

Az utóbbi egy hét alatt húsz ember vesztette életét közúti balesetben

A múlt héten, vagyis az ortodox húsvéti ünnepek alatt és a majálisozás idején mintegy 20 ember vesztette életét a közutakon. Mindössze négy nap alatt a közlekedési rendőrök 1370 olyan sofőrt zártak ki a forgalomból, akik alkohol hatása alatt ültek a volán mögé.

Boban Milinković, az országos közlekedési rendőrség helyettes vezetője a Szerbiai Rádió és Televízió reggeli műsorában vendégszerepelve elmondta, hogy a közlekedési balesetek leggyakoribb oka, hogy az érintettek alkohol hatása alatt ülnek kormányhoz. A négy nap alatt a forgalomból kizárt 1370 sofőr közül 266-ot józanítóba szállítottak.

A közlekedési rendőr rámutatott, hogy a legtöbb gépkocsivezetőt, mintegy 400-at, a pravoszláv nagypénteken zártak ki a forgalomból. Hozzátette, a rendőrség sajnos nemcsak húsvétkor, hanem a május 1-jei ünnepekben is folytatta az ellenőrzéseket.

Milinković rámutatott, a személygépkocsi-vezetők nem gondolnak bele, hogy milyen következményekkel járhat, ha ittasan ülnek a volán mögé. Az ilyen felelőtlen viselkedés akár halálos kimenetelű is lehet. Figyelmzetett ugyanakkor, hogy a sofőröknek az időjárási viszonyokra is oda kellene figyelniük. A csapadékos időjárás miatt csúszósak az utak, ezért a fékezés ideje is hosszabbodik.