2024. április 26., péntek
MAJÁLIS ÚJVIDÉKEN

Koncertek, kerékpártúra és rostélyozás

Május elsején számos érdekes program várja az újvidékieket

Május elsejét az emberek nagy többsége hagyományosan a természetben tölti. Újvidék környékén számos olyan hely található, amely megfelel a szabadtéri aktivitásoknak. Az ortodox húsvét és a közelgő május elejei ünnepek mindig sok vendéget vonzanak Újvidékre az országból és a régióból.

Számos program, kikapcsolódási lehetőség várja az újvidékieket május elsején (Ótos András archív felvétele)

Számos program, kikapcsolódási lehetőség várja az újvidékieket május elsején (Ótos András archív felvétele)

Az újvidékiek zöme május elsejét a Fruška gorán tölti. Az Újvidéki Idegenforgalmi Szervezet adatai szerint a legtöbben a Fruška gorán lévő vendéglátóipari létesítményekben töltik az ünnepeket, az ott lévő kapacitások 90 százaléka megtelt – olvasható a 021.rs hírportálon. Rengeteg turistaút kínálkozik a látogatók számára, igaz, erdőből egyre kevesebbet látni, az utóbbi időben nagy tempóban zajlik a favágás. A séta helyett sokan a rostélyozás mellett döntenek, május elsején és még másodikán is füstben áll az egész hegység.

A legnépszerűbb kirándulóhelyek a Fruška gorán Stražilovo, Letenka, Popovica, Zmajevac, ezeken a helyeken sokan már előző nap helyet foglalnak, felállítják sátraikat, egyesek kijelölik a „területüket”, hogy oda még véletlen se tévedjen be más. Nagy tömegre lehet számítani az idén is, úgyhogy aki arra szánja el magát, hogy majálisozik egyet a Fruška gorán, vértezze fel magát egy jó adag türelemmel, toleranciával, mert gyakran megesik, hogy verekedések törnek ki az egymás hegyén-hátán felállított sátrak tulajdonosai között.

A kerékpározás kedvelői érdekesnek találhatják a május 2-án, Andrevljeről startoló helyi biciklis túrát. A hegyi turistaházak, kempingek, tanyák és etnoházak nagy része megtelt vendéggel, de érdemes még próbálkozni, mert itt-ott található megfelelő szálláshely.

Ami a városi parkokat illeti, a Limáni parkban május elsején 11 órától 15 óráig megtartják a Novosadski uranak elnevezésű koncertet, amelyen fiatal együttesek lépnek fel.

A Kamenicai parkban, amely hagyományosan minden évben megtelik majálisozókkal, az idén is várja a látogatókat. A Városi Kertészet előre kijelölte azokat a helyeket, ahol tüzet lehet gyújtani. Csak a kijelölt helyeken lehet rostélyozni, ha valaki mégis kijelöletlen helyen gyújt tüzet, bírságot fizethet a Városi Kertészet őreinek. A kijelölt helyek bérlése 400 dinárba kerül.