2024. április 19., péntek

Megérkeztek az óriáspandák Moszkvába

Megérkeztek hétfőn délután Moszkvába az óriáspandák, amelyeket 15 évre adott kölcsön egy orosz-kínai közös kutatási programhoz Kína.

A hároméves hím, Zsu Ji és a kétéves nőstény, Ting Ting kilencórás repülőút után landolt a Zsukovszkij nemzetközi repülőtéren. A pandákat gondozójuk és a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban lévő csengtui óriáspanda fajmegőrző- és kutatóközpont egy állatorvosa is elkísérte.

A hosszú utazás alatt a pandák kedvenc ételeiket, egyebek mellett zsömlét, bambuszrügyet, répát kaptak, hogy nyugodtan és stresszmentesen vészeljék át a szállítást.

A pandák a moszkvai állatkertben élnek a következő másfél évtizedben. A kutatási programban számos tudós, zoológus és gondozó vesz részt. Az állatok jólétére az orosz gondozók mellett kínai szakemberek is ügyelnek. Külön figyelmet szentelnek az állatok táplálkozásának.

A moszkvai állatkertben fedett és nyitott részből álló pandakifutót építettek fel az új jövevények számára, amelyhez medence, itatók és "játszótér" is tartozik - mondta el Szvetlana Akulova, az állatkert igazgatója.
Ez a második alkalom, hogy óriáspandapár érkezik Szecsuánból Moszkvába: először 1957-ben kapott kölcsönbe két pandát az orosz állatkert Kínától.