2024. április 26., péntek

Kim megvárakoztatta Putyint

Elsőre mindjárt duplázott a két vezető – Lehetne atomfegyver nélkül a Koreai-félsziget

Kaláccsal fogadták Oroszországba érkezésekor Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, aki tegnap már egy egész politikai „étlapot” böngészett át Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnökkel most tárgyalt először, ráadásul a négyszemközti megbeszélés a kilátásba helyezett egy helyett két órán át tartott a vlagyivosztoki Russzkij-szigeten.   

A tervezettnél csaknem fél órával később érkezett Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az orosz elnökhöz, akivel tegnap élete első tárgyalását bonyolította le a vlagyivosztoki Russzkij-szigeten működő Távol-keleti Szövetségi Egyetemi Központban. Korábban inkább Vlagyimir Putyin szokta megvárakoztatni magas rangú külföldi vendégeit, ám ezúttal fordítva történt.

Forrás: AP/Beta

Forrás: AP/Beta

Első találkozójukon gyorsan be is pótolták a harmincperces csúszást, s a tervezettnél mindjárt kétszer annyi ideig beszéltek négyszemközt. Így egy óra helyett kettőt fordítottak az államközi kapcsolatokra és a nemzetközi kérdésekre. Megbeszélésüket (további jó egyórás) kibővített egyeztetés követte, a két ország küldöttségének részvételével.

Közös dokumentumot nem írtak alá, és közös sajtótájékoztatót sem tartottak. A tárgyalás után csak Putyin állt az újságírók elé. Kim az egyeztetés előtt kifejezte reményét, hogy sikerül tovább erősíteni a kétoldalú kapcsolatokat. Utólag sem mondott semmi érdemlegeset, bár megerősítette, hogy tartalmas beszélgetést folytatott Putyinnal.

Az orosz elnök is a szokásos formaságokkal foglalta össze mondandóját, hasznosnak nevezve a megbeszélést. Utalt ugyanakkor arra, hogy véleményt cseréltek a Koreai-félsziget politikai helyzetének javításáról is. Előzőleg pedig jelezte: a találkozóval a terület atommentesítését szeretné elősegíteni, ami elég ambiciózus vállalkozás, hiszen ezen a téren áttörés Washingtonnal érhető el.

Donald Trump amerikai elnök tavaly már egyeztetett Kimmel, s azóta azt terjesztette: sikerült előrelépni, jó úton járnak, hogy közösen felszámolják az Egyesült Államokban oly sokat bírált észak-koreai atom- és rakétaprogramot. Az idén februárban azonban hirtelen megtorpant a békülési folyamat, miután (Hanoiban) kudarcba fulladt Trump és Kim újabb egyezkedése. A két ország viszonya azóta sem javul. Sőt Phenjan nemrég új fegyvert próbált ki, tegnap pedig figyelmeztette Dél-Koreát, amiért az légi hadgyakorlatot kezdett az USA-val.

Kimnek nagyon is jól jött a találkozó Putyinnal, mert ily módon is jelezheti Washingtonnak – és esetleg Pekingnek –, hogy ezentúl immár támogató partnere lehet Moszkva is, amely eddig igyekezett távol tartani magát az Észak-Korea körüli nagyhatalmi játszmáktól.

Kim ajándékba koreai kardot is kapott Putyintól. Remélhetően nem fogja alattvalóin kipróbálni (fotó: AP/Beta)

Kim ajándékba koreai kardot is kapott Putyintól. Remélhetően nem fogja alattvalóin kipróbálni (fotó: AP/Beta)

Putyin tegnap elismerően szólt Phenjan szempontjairól. Szerinte Kim arra törekszik, hogy szilárd biztonsági garanciákat szerezzen saját országa számára. Ezek megléte esetén – jegyezte meg az orosz elnök – Phenjan éppúgy támogatná a nukleáris pusztító eszközök eltüntetését a Koreai-félszigetről, mint a Fehér Ház vagy a Kreml. Putyin kijelentette: a terület atomfegyver-mentesítése lehetséges.

Szerinte a bizalmi légkör megteremtése elkerülhetetlen Phenjan nukleáris arzenáljának leszereléséhez, amit békés eszközökkel kell megvalósítani. Ám ahhoz, hogy erre sor kerülhessen, Észak-Koreát be kellene vonni nagyszabású (gazdasági) fejlesztési programokba.

„Ha eljutunk addig, hogy konkrét garanciákat kell kidolgozni, akkor ehhez indokolt nemzetközi biztosítékot adni” – vélekedett Putyin, aki egy ilyen megoldást előnyösebbnek és hasznosabbnak tart egy kétoldalú megállapodásnál.

Vendégével egyetértett abban, hogy a nemzetközi politikában az ököljogtól (mielőbb) vissza kell térni a nemzetközi jogi normákhoz. Kim a tárgyaláson azt kérte tőle, hogy erről az álláspontjukról Washingtont is tájékoztassa.