2024. május 10., péntek

Ötnapos majális Palicson

A palicsi majálisoknak nagy hagyománya van. Talán nincs is olyan szabadkai vagy a környéken élő polgártársunk, aki élete során legalább egyszer ne látogatott volna ki ezen rendezvényre. A palicsi majális az idén sem marad el, és május elseje és ötödike között immár harminchatodik alkalommal rendezik meg.

Az öt napig tartó programsorozatról csütörtökön egy sajtótájékoztató keretén belül tudhattunk meg többet, amelyen felszólaltak a rendezvényt szervező Palics Park Kft. munkatársai, Sanja Prijić és Szántó Róbert, valamint Ognjen Vučković, a palicsi majális kísérőrendezvényének, a kézműves sörök fesztiváljának szervezője, a Samo pivo cég képviselője.

Számos különlegességre számíthatnak a Palicsra látogatók (Fotó: Gergely Árpád archív)

Számos különlegességre számíthatnak a Palicsra látogatók (Fotó: Gergely Árpád archív)

Mint megtudtuk, május elseje és ötödike között számos program várja a látogatókat a Palicsi-tó északi partján. A sétányon a jachtkikötőtől a férfistrandig terjedő részen kirakodóvásárt rendeznek, ahol különböző kézművestermékek, vendéglátóipari egységek, szuvenírek várják a látogatókat. A férfistrand melletti parkolóban ezúttal is vidámparkot állítanak fel, ami 10 000 négyzetméteres területével abban a pillanatban az ország legnagyobb vidámparkja lesz.

– Az idén nagy figyelmet fordítottunk a Vigadóban megtartandó programokra. Elsején itt kerül sor a Palicsi Neman kézműves sörök fesztiváljára. Ezt második alkalommal szervezzük meg, először tavaly a szüreti napok keretein belül került rá sor. A Vigadó ad otthont a gyermekprogramoknak is, amikre elsején és másodikán kerül sor 16 és 19 óra között. A legkisebbeket ingyenes műhelymunkákkal várjuk, lesz álarcosbál, felállítunk nekik egy fotófalat, memóriajátékot szervezünk, kollázsképet készítünk, és a legaktívabb résztvevőinket jutalomban részesítjük – fogalmazott Sanja Prijić.

Szántó Róbert, Sanja Prijić és Ognjen Vučković (Fotó: Benedek Miklós)

Szántó Róbert, Sanja Prijić és Ognjen Vučković (Fotó: Benedek Miklós)

A hagyományokhoz híven az idén is sor kerül a Trimbi elnevezésű rekreációs programra. A Sport mindenkinek szervezet által megrendezett program keretén belül az érdeklődők a Jadran épülete elől május elsején 8 és 11 óra között gyalogosan, kerékpáron, vagy görkorcsolyán indulnak Palicsra. A résztvevőknek 12 óráig kell eljutniuk a férfistrandra. A programra a helyszínen lehet nevezni 100 dináros áron. A célba érkezést követően tombolára kerül sor, amelyen három kerékpár is gazdára talál.

A várható nagy tömeg és forgalom miatt a helyszínen korlátozásokra lehet számítani. A Spliti fasort, a Penavin Olga és a Hegedűs József utcát lezárják a forgalom elől, és a behajtás csak a Palics Park Kft. által kiadott engedélyek birtokában lesz megengedett. A parkolás a Prezident Hotel mögött és a Nádas utcában lesz lehetséges. Ezen parkolók 7 és 20 óra között lesznek nyitva, a napijegyek személygépjárművek számára 200, míg autóbuszok esetében 500 dinárba kerülnek. A szervezők két információs pultot is felállítanak, emellett folyamatos lesz a mentős, tűzoltó és rendőri ügyelet a helyszínen.