Birkatetemek a Betlehem-pusztán

Jelenteni kell az állatorvosnak az elhullást – Az önkormányzat elviteti a dögöket

ger

2019. április 24., 12:33

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Padé melletti Betlehem-pusztán nagypénteken a tavaszi szárazságtól foltokban már barnuló gyér füvű legelőn előbb egy többnapos, majd egy néhány napos birkatetemre bukkantam.

Az állatorvos a jószág fülszáma alapján beazonosította a tulajdonost (Gergely József felvétele)

Az állatorvos a jószág fülszáma alapján beazonosította a tulajdonost (Gergely József felvétele)

Felhívtam a faluban élő Nagy Gábor állatorvost, hogy mi ilyenkor a teendő, miért hagyják a juhászok, a jószágtulajdonosok a pusztán az elhullott állataikat. A birkatetemek fülszáma alapján Gábor a mobiltelefonja segítségével kikereste az állatorvosok számára hozzáférhető adatbázisból, hogy kinek a jószágai hevernek a szikes legelőn.

Kiderült, hogy mind a két oszlásnak indult birkatetem Ambrus János padéi gazda tulajdona, a 77 éves idős állattartó mintegy négyszáz birkát tart, és legeltet tavasztól őszig a Padétól a Tiszáig húzódó szikes pusztai legelőn. Idős kora ellenére a sajátjai mellett a fia és lánya birkáit is rendszeresen őrzi, habár elmondása szerint az előző napon az unokája volt kint a birkákkal.

– Biztosan nem vette észre, hogy elpusztult az egyik, a korábban elhullott, hasmenésben kimúlt birkát pedig én „hagytam” el, észrevettem, hogy beteges, de nem figyeltem fel, hogy kint maradt a legelőn. A zsebemben hordok gyógyszert a birkák hasmenése ellen, mert az utóbbi időben a szokásosnál több a beteg, hasmenéses jószág. A tavaszi bárányszaporulat is gyöngébb volt az idén, mint az előző évben – mondta az öreg juhász.

Nagyon gyengén hajt a fű a legelőn, hiányzik a téli csapadék, nagyon száraz a tavasz is, sovány a legelő, ami a jószág kondícióján is meglátszik. A puszta magasabb pontjain már kiszáradt az alig néhány centis fű, már most barna foltok láthatók a legelőn, pedig még csak április vége van.

– A legelőn elpusztult háziállatokat el kell távolítani – mondja határozottan az állatorvos. – Az előírások értelmében nem szabadna széthagyni a tetemeket, amiket valamikor döggödörbe dobtak, de ezek meg vannak szüntetve. Felhívom a csókai önkormányzat illetékesét, hogy értesítse a nagykikindai Zoohigijena Közvállalatot, amellyel szerződése van a községnek, hogy mihamarabb gyűjtsék be és vigyék el a birkatetemeket. A gazda unokája majd kivezeti a legelőre, hogy össze tudják szedni a tetemeket.

Állategészségügyi és higiéniai szempontból is fontos, hogy a betegségben vagy más körülmények között elpusztult háziállatokat minél hamarabb begyűjtsék és biztonságos körülmények között tárolják, majd később megsemmisítsék – hangsúlyozta az állatorvos.

A jószágtenyésztőknél otthon, az istállóban vagy a ház körül történő jószágpusztulást is jelenteni kell az ügyeletes területi állatorvosnak, különösen, amikor a környező országok némelyikében járványszerűen terjed az afrikai sertéspestis.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége