2024. április 26., péntek

Teherán hajlandó tárgyalni Washingtonnal, ha...

Teherán hajlandó tárgyalni Washingtonnal, ha felhagy az ellene irányuló nemzetközi politikai és gazdasági nyomásgyakorlással, továbbá bocsánatot kér - jelentette ki szerdán Haszan Róháni iráni elnök.

"Mindig is a tárgyalások és a diplomácia hívei voltunk, ahogy tudunk a harc és védelem emberei is lenni. Tárgyalások csakis akkor lehetségesek, ha megszűnik minden nyomás, bocsánatot kérnek (az amerikaiak) és megteremtődik a kölcsönös tisztelet" - mondta az iráni elnök.

Róháni azzal kapcsolatban beszélt, hogy Washington májustól teljesen el akarja lehetetleníteni Irán kőolajkivitelét, amely a perzsa állam legfőbb bevételi forrása.

Az iráni államfő Washingtonnak címzett mondatain kívül szót ejtett az Egyesült Államok arab szövetségesei közül  Szaúd-Arábiáról és Kuvaitról is. Mint mondta, a két ország adósa Iránnak, mert ma már nem is léteznének, ha Irán annak idején nem tagadja meg Szaddám Huszein kérését, és támogatja Irakot Kuvait, majd pedig Szaúd-Arábia megszállásában későbbi területi osztozkodás fejében.