2024. május 5., vasárnap

Virágok az esőben

Megnyílt Szerbia legnagyobb virágvására

Idén a katolikus és a pravoszláv húsvét közti hétre időzítette a hagyományos, nemzetközi virágvásárt Zomborban a szervező, Dušan Kontić vállalkozó, egyben a Venac helyi közösség tanácselnöke. A XI. rendezvény tegnap kezdődött a sétálóutcában, és szombaton, április 27-én zárul.

Esőben pompáztak a muskátlik (Fotó: Fekete J. József)

Esőben pompáztak a muskátlik (Fotó: Fekete J. József)

Az időjárás nem kedvezett a tegnapi megnyitónak, viharos szél fújt, és reggel nyolc órától délelőtt 11-ig változó intenzitással esett az eső. Az árusok viszont már reggel a helyükön voltak, a szórt fényben és a csapadék hatására a muskátlik még színesebben pompáztak a szürkeségben, mint máskor napsütésben. Tíz óra tájban még kevesen fordultak meg a sétálóutcában, de már akadt, aki zsákmányként cipelte haza a kiválasztott cserepes virágot, a lángos- és a kürtőskalácssütők se unatkoztak, de láthatóan fáztak a sátorokban.

A vásár kínálata egyébként változatos, cserepes virágok, díszcserjék, facsemeték, gyógy- és fűszernövények palántái mellett a hobbikertészethez szükséges anyagok és felszerelés egyaránt beszerezhető szombattal bezárólag, mindennap reggel és este nyolc óra között. A vásáron nem csupán növények, hanem kézműves termékek is kaphatók.

A rendezvény kezdettől fogva Szerbia legnagyobb virágvásárának számít, a tavalyi, X. virágvásáron derült ki, hogy egyben a Balkánon is a legnépesebb ilyen rendezvény.