2024. április 26., péntek

Ébresztő szódavízzel

Azt mesélik, hogy a nagyvárosokban kihalófélben van a húsvéti locsolkodás szokása. Ez így igaz, ellenben azok, akik továbbra is tartják ezt a szokást, bepótolják a hiányt, és azok helyett az urbanizált urak helyett is locsolnak, akik ezt már „kinőtték”.A kifröcskölt víz mennyisége tehát egy olyan, félmilliós központban, mint amilyen Újvidék is, valószínűleg ugyanakkora, mint bármelyik, korábbi évben.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ótos András pillanatfotója pontosan erről tanúskodik. Alkalmi körkérdésünk néptáncosok között készült:

Vinter Barbara: – Húsvétkor legtöbbször tojást festünk, ezzel tartva magunkat a hagyományhoz, de lelkileg is fel szoktam készülni a locsolkodásra. A legemlékezetesebb locsolkodási emlékem talán az volt, amikor tíz fiú jött egyszerre hozzám, és mindenki locsolócsővel locsolt meg. A fiúknak tojást, sonkát szoktam adni, valamilyen szeszes italt, persze csak azoknak, akik elmúltak már tizennyolc évesek.

Vituska Vivien:Számomra a legemlékezetesebb locsolkodás az volt, amikor a Cirkalom Néptánccsoport fiú tagjai először jöttek meglocsolni. Minden évben mást szoktam adni a locsolkodónak. Állandó ajándék a számukra a piros tojás, amelyet különböző motívumokkal szoktam díszíteni. Ezenkívűl pogácsát és kalácsot is szoktam készíteni.

Fekete Dóra:A húsvéti ünnepek közeledtével tojást festek és süteményt készítek. A legemlékezetesebb locsolkodás apuhoz fűződik, mivel egy alkalommal kora reggel úgy keltett fel, hogy a fülembe locsolt szódavízzel, nem így tervezte, de azóta is felejthetetlen emlék maradt számomra. A locsoló legénykéket piros tojással és süteménnyel szoktam megkínálni.

Juhász Henrietta:Egész évben a húsvéthétfőt várom a legjobban, mivel néptáncos vagyok, ezért nálunk hagyományos módon történik a locsolkodás, szinte csak száraz ruhával kell felkészülnöm. A legemlékezetesebb locsolkodás három-négy évvel ezelőtt történt, amikor engem és a barátnőmet a felnőtt és a gyermektánccsoport tagjai vizesvödrökből locsoltak meg! Váratlanul ért bennünket, de az élmény annál nagyobb volt! Általában sör, pálinka, valamint piros tojás várja a locsolkodókat, de emellé kalács, üdítő és pénzjutalom is dukál.