2024. április 26., péntek

A korszerű építészet vívmányai

Kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát tartanak Szabadkán

A szabadkai Építőmérnöki Kar az idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját. Erről a ma kezdődött Korszerű építészeti vívmányok elnevezésű, immár hetedik alkalommal megrendezett kétnapos nemzetközi konferencián is megemlékeztek. A tudományos tanácskozás ünnepélyes megnyitóján a jelenlevők megtekinthették a kar negyvenöt éves történetéről szóló kisfilmet. Dr. Miroslav Bešević, a szabadkai Építőmérnöki Kar dékánja köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a partneregyetemek dékánjait és dékánhelyetteseit, a tartományi felsőoktatási titkárság, valamint Szabadka város képviselőit, továbbá a konferencia résztvevőit és az egyetemi hallgatókat. Dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár elmondta, hogy a szabadkai Építőmérnöki Kar magas színvonalú tevékenységet kifejtő felsőoktatási intézmény, és az évek során rengeteg jó mérnök került ki innen. Mint kiemelte, az építőipar fejlődésével a jövőben egyre több szakemberre lesz szükség a különféle építészeti projektumok megvalósításához, és reményét fejezte ki, hogy a szabadkai Építőmérnöki Kar továbbra is jó együttműködést fog fenntartani a tartományi felsőoktatási titkársággal. Bunford Tivadar, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke hangsúlyozta, hogy a konferencia célja a szakértők tapasztalatcseréje, valamint az építészet legújabb vívmányainak bemutatása. Mint kifejtette, ennek a tudományos tanácskozásnak a megrendezése is bizonyítja a szabadkai Építőmérnöki Kar színvonalát és jelentőségét.

A konferencia megnyitóján felszólaltak még a partneregyetemek dékánjai és dékánhelyettesei. Az ünnepség a Curly Girls fellépésével zárult.

– Több mint száz bejelentett tanulmány szerepel a konferencia rezümékötetében. A tudományos tanácskozás során a résztvevőknek lehetőségük lesz a tapasztalatcserére, a vitára. Hálás vagyok a résztvevőknek, amiért ilyen nagy utat tettek meg, hogy részt vegyenek ezen a tanácskozáson. Az előadók a partneregyetemeinkről érkeztek, és célunk, hogy minél több együttműködés születhessen más egyetemi karokkal és egyénekkel – nyilatkozta le dr. Miroslav Bešević.

A Korszerű építészeti vívmányok elnevezésű nemzetközi tudományos konferencián a többi között az épületkonstrukciókról és a legkorszerűbb építőanyagokról, a hidrotechnikai objektumokról, az objektumok állapotának felméréséről, illetve a földmérésről és az épületek energiahatékonyságáról is szó volt. A résztvevők Szerbiából, Magyarországról, Horvátországból, Romániából, Szlovákiából, Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából és Oroszországból érkeztek.