2024. április 26., péntek

Több településen játszanának

Az újvidéki színművészeti akadémia negyedéves hallgatói társulatot alapítottak Alternatíva néven

Az újvidéki színművészeti akadémia negyedéves hallgatói, Búbos Dávid, Dienes Blanka, Hajdú Sára, Kőműves Noémi, Nyári Ákos és Verebes Andrea Alternatíva néven társulatot alakítottak.

Az új csoportosulást Kőműves Noémi, a társulat elnöke így mutatta be:

Az Alternatíva társulat az újvidéki színművészeti akadémia negyedikesei által idén alapított civil szervezet. Az ötlet onnan indult, hogy miután tavaly bemutattuk a Lénárd Róbert rendezésében készült Zabhegyező című előadásunkat, szerettük volna több településen játszani, de erre nem nyílt lehetőségünk. Az Alternatíva lényegében azért alakult meg, hogy kibővíthessük a lehetőségeinket és minél több településen, iskolákban is fellépjünk. Persze nem csak az a célunk, hogy a már futó és készülő előadásainkat számos helyen játszhassuk, hanem az is, hogy más vajdasági fiatal művészek is megmutatkozhassanak, és majd az újabb generációk is hozzájussanak ehhez a lehetőséghez, úgymond új alternatívákat szeretnénk biztosítani. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik ebben segítenek bennünket – hallottuk Kőműves Noémitől.

A Zabhegyező sikere határon túlra is eljutott, a hallgatók tavaly a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján a legjobb csapatnak járó díjat kapták meg, de játszották az előadást Kecskeméten is, ahol szintén díjazott lett. Az elmúlt év során létrejött egy verses est is Versvillamos címmel, amelyet szintén Lénárd Róbert rendezett, továbbá We Are Shrewd! címmel előadást készítettek Shakespeare A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása műve alapján, amely Verebes Andrea elmondása szerint valójában marosvásárhelyi együttműködés révén jött létre:

Budapesten voltunk részképzésen, ahol társult hozzánk Deli Szófia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezői szakának a hallgatója. Felmerült az ötlet, hogy a vizsgaelőadását velünk készítse el. Egy érdekes, commedia dell’arte elemekkel is operáló produkciót hoztunk létre, amelyben a férfiak a női szerepeket játsszák és fordítva. Nagy kihívás volt ez a számunkra, de a rendezőnek is – mondta Verebes Andrea.

Az előadás meghívást kapott az idei kisvárdai fesztiválra is. Búbos Dávidtól megtudhattuk, hogy ebben az évadban még két produkciót készítenek:

Egyiket Ady halálának százéves évfordulójára emlékezve, Lénárd Róbert rendezésében, de már foglalkozunk a vizsgaelőadásunkkal is, amely tulajdonképpen Phaidra történetét dolgozza fel. Az előadást június 2-án mutatjuk be a szabadkai csipkegyárban. Nem csupán a helyszín miatt lesz különleges ez a vizsgaelőadás, hanem azért is, mert három különböző részből áll, szinte három külön drámából, amelyeket Lénárd Róbert írt meg, és ezeknek külön rendezői is lesznek. Az egyiket Lénárd Róbert rendezi, a másik Hernyák György osztályvezető tanárunk, a harmadikat pedig Táborosi Margaréta tanársegéd – mondta Búbos Dávid, aki előrevetítette azt is, hogy a következő színházi évadban is szeretnének új előadásokat készíteni.