2024. április 26., péntek

Éttermek és parkolók démona

Három ország vár Dér Csaba kiadására – Prága még nem hozott döntést

Továbbra is a prágai főügyész kezében van a döntés, hogy mikor és melyik országnak adják ki a letartóztatott Dér Csabát, akit három hidegvérű gyilkosság elkövetésével vádolnak az igazságügyi szervek. Szerbia, Magyarország és Hollandia is benyújtotta a kérelmét az extradícióra, a 39 esztendős férfi azonban továbbra is csehországi cellájában ül, várja, hogy milyen döntés születik ügyében.

Formalitásokról van szó, az ügyésznek előbb felül kell vizsgálnia, elfogadhatónak számítanak-e az országok kiadatási kérelmei. Vladimír Řepka, a cseh igazságügyi minisztérium tisztségviselője a belgrádi Večernje novostinak adott nyilatkozatában azt mondta, miután a kérelmeket felülvizsgálja az ügyészség, a döntéshozás újabb fázisa veszi kezdetét. Megérkezett Prágába mindhárom kérelem, figyelembe fogják venni az illető állampolgárságát, azon bűncselekmények súlyosságát, amelyek elkövetésével gyanúsítják, továbbá azt, hogy melyik állam mennyi bizonyítékot tudott felmutatni  eddig.

Mint ismeretes, március 1-jére virradóra Prágában tartóztatták le a csantavéri születésű bérgyilkost. Prága szélesebb értelemben vett központjának egyik szállodájában kapták el, két pisztolyt és hamis okmányokat találtak nála.

ÖTEZER EURÓ EGY TÉVEDÉSÉRT?

Dér Csaba január elején Belgrád Banovo Brdo elnevezésű negyedében, a nyílt utcán hidegvérrel meggyilkolta a 37 éves Nebojša Markovićot. Az eset után kiderült, hogy Nebojša Marković meggyilkolásakor, a feltételezések szerint, tévedés történt, az áldozat ugyanis Aleksandar Šaracnak, a hírhedt Pink Panther bűnbanda tagjának a sógora volt. Azt gyanítják, hogy ő lehetett a valódi célpont, csak a gyilkos összekeverte vele. Az áldozat éppen egy gyerekkocsit próbált betenni autója csomagtartójába a háza előtt, amikor egy másik autó megállt a közelében, kiszállt belőle az elkövető, mellé sétált, és közvetlen közelről mellkason és fejbe lőtte, majd távozott. A család nem hallotta a lövéseket, mert hangtompító volt a fegyveren. Egy biztonsági kamera azonban rögzítette a gyilkosság pillanatait, s a képsorok alapján azonosították az elkövetőt is. A Banovo Brdo-i leszámolásban bűntársa is volt, Alen Cigler, őt is elfogták. A sajtóhírek szerint tízezer eurót ígértek a „kivégzésért”, ötezret előre kézhez kapott.

Hazai lapértesülések szerint Dér nem tagja egyetlen alvilági csoportnak sem, semmiféle ideológia nem vezérli, bérgyilkosként kész minden megbízást végrehajtani, s csak az érdekli, megkapja-e a kialkudott pénzt.

BICIKLIVEL MENT GYILKOLNI

A férfi gyilkosság miatt már ült börtönben, egy éve szabadult. Még 2004-ben beismerte, hogy ő ölte meg az újvidéki Branislav Jelačićot kábítószer csempészésével kapcsolatos viták miatt. Dér 2004. május 11-én a Marina étteremben négy lövéssel likvidálta Jelačićot. A gyilkosságot akkor is hasonló módon követte el: bement az étterembe, odasétált Jelačić mellé, egy zacskóból kivette a fegyvert, lelőtte a bűnözőt, majd kisétált, felült a kerékpárjára és eltűnt. A bíróságon azzal védekezett, hogy Jelačić megbízta őt egy munkával, amit később nem fizetett ki, ráadásul elkezdte őt fenyegetni. Mivel féltette a biztonságát, úgy döntött, hogy megöli.

A VÉGZETES OLASZ ELEDEL

Amennyire ismert Dér Csaba neve a hazai bűnüldöző szervek előtt, annyira tudnak róla külföldön is. Csak néhány hónap telt el azt követően, hogy 13 év után szabadult a mitrovicai börtönből, már Szarajevóban állították elő 2017 szeptemberében, mert végezni akart Alan Kožarral, aki a montenegrói, bari bűnbanda vezetője. Marko Gojčevićtyel együtt kísérték be, automata fegyvereket találtak náluk.

Szabadon engedték, nem kellett sokat várni arra, hogy ismét lecsapjon egy áldozatára. Amszterdamban követett el gyilkosságot 2018 júliusában. Egy horvát származású, holland állampolgár életét oltotta ki. Ivan Serdarušić egy olasz étteremben ült, amikor Dér stílusához hűen felbukkant és a vendégek szeme láttára kivégezte. A biztonsági kamerák ezt a gyilkosságot is rögzítették, s a helyszínen azonosították Dér DNS-mintáinak nyomait is. A kábítószerpiacon felmerült nézeteltérések miatt követte el tettét, a holland rendőrség 20 ezer eurót ajánlott fel a nyomravezetőnek.

TÉRDELJ LE!

Budapesten 2018 szeptemberében egy kétes üzletekkel foglalkozó magyar férfival, V. Lászlóval végzett. A Pólus Center mögötti parkolóban találták meg a vállalkozó holttestét. A magyar média arról számolt be, hogy előző este a gyilkos és az áldozat is autóval érkezett a Szilas-patak partjához. Amint kiszálltak, Dér térdre kényszerítette V. Lászlót, majd közvetlen közelről fejbe lőtte. A holttestet a patakmederbe lökte, majd visszaült az autójába, és elhajtott. Sajtóinformációk szerint az áldozat gépkocsijában drogot és készpénzt is talált a rendőrség, ezek iránt azonban nem mutatott érdeklődést a bérgyilkos.