2024. április 26., péntek
NOTRE-DAME

A méhek megmenekültek

A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt – közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza. Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. „Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam” – mondta.

Még nem tudni, hogy az eredeti másolatát, vagy korunk szellemének megfelelő új tornyot építenek-e a leégett és leomlott huszártorony helyére (AP/Beta)

Még nem tudni, hogy az eredeti másolatát, vagy korunk szellemének megfelelő új tornyot építenek-e a leégett és leomlott huszártorony helyére (AP/Beta)

Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel és a védelmezik a királynőt. A háziméh nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik – mondta Géant.

Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.

A műkincsek 90 százalékát evakuálták

Szintén a hétfő esti tűzhöz kapcsolódik, hogy biztosítási szakértők közlése szerint a műkincsek és ereklyék 90 százalékát sikerült kimenteni a lángok elől. Az evakuálás a terveknek megfelelően zajlott – mondta Michel Honoré kártérítési szakértő, aki az egyik érintett biztosítótársaság megbízásából ellenőrizte a Notre-Dame kincseit. „A terv tökéletesen működött, ezért nem akkora a veszteség, mint amekkora lehetett volna” – tette hozzá.

A székesegyházban 1000–1200 tárgyat őriznek a nagy értékű kelyhektől kezdve a történelmi jelentőségű egyházi öltözékeken át a nagyméretű festményekig. A segítséget nyújtók élőláncot alkotva mentették a pusztító lángok elől a tárgyakat.

Jelenleg alaposan megvizsgálnak minden tárgyat, amelyet a tűzvész éjszakáján a Notre-Dame-ban kellett hagyni. Azt követően a Louvre-ba kerülnek.

Pályázat a huszártorony újjáépítésére

Nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a székesegyház leomlott huszártornyának újjáépítésére. Ennek segítségével döntik majd el, hogy az eredeti – Eugene Viollet-le-Duc által épített, 93 méter magas, fából készült és ólommal borított – másolatát építik meg, vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség. (A székesegyház építése a 12. században kezdődött és csaknem 200 éven át tartott. Az eredeti huszártorony 1250-ben épült, 1786 és 1792 között lebontották)

Rövidzárlat okozhatta a tüzet

A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetőjének véleménye szerint feltehetően rövidzárlat okozta a székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet. A Notre-Dame rektora, Patrick Chavet püspök azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren, hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a 12. századi épületet restaurálják.

A párizsi városháza jóváhagyását adta csütörtökön az elképzeléshez, feltéve, hogy a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint föld alatti parkoló is működik alatta.

A lángok mise közben csaptak fel    

Johann Vexo orgonista – aki hétfőn a misén játszott, amikor a lángok felcsaptak – elmondta, hogy az emberek nem reagáltak a tűzjelzőre, amely akkor kapcsolt be, amikor a pap részletet olvasott fel a Bibliából. Hozzátette: senki sem tudta, mit történt, mert először hallottak ilyet a székesegyházban. Az emberek ezután elindultak a kijárat felé, de többen visszatértek. Az orgonista elmondta, hogy még húsz percet töltött bent a kollégákkal beszélgetve.

Emmanuel Macron elnök kedden megígérte, hogy a székesegyházat öt éven belül felépítik. Párizs lesz a házigazdája a 2024. évi nyári olimpiai játékoknak. Stephan Bern, Emmanuel Macron elnök örökségvédelmi tanácsadója elmondta, hogy a felajánlások összege várhatóan meghaladja az egymilliárd eurót.