2024. április 25., csütörtök

Magyarnak lenni, falun

Húsvéti készülődés Keviben (Szabó Nóra felvétele)

Húsvéti készülődés Keviben (Szabó Nóra felvétele)

A Kevi Móra István Művelődési Egyesületben közel harminc gyermek gyűlt össze a minap, hogy együtt hangolódjanak a húsvétra.

– A Magyarnak lenni, falun elnevezésű programunkat több éve tartjuk, melynek lényege, hogy régi, hagyományos kézműves-tevékenységeket elevenítsünk fel, illetve próbáljunk átadni a fiatalabbaknak. Az elmúlt években volt már kosárfonás, csuhézás, most pedig a húsvét a témánk – mondta Perpauer Attila, a Móra István Művelődési Egyesület elnöke.

A foglalkozáson a Tömörkény István Általános Iskola kevi kihelyezett tagozatának alsó osztályosai, illetve a Vadvirág Óvoda gyermekei vettek részt. Az alkotás több asztalnál zajlott, volt, ahol tyúkot készítettek tojástartóból, mások tojás alakú mézeskalácsokat díszítettek, és a tojásfestés több módszerét is kipróbálták.

– Megmutattuk, mi az a tojásberzselés. Ilyenkor a tojásra szabadon választott leveleket rakunk, amire harisnyát húzunk, majd madzaggal fixáljuk, hogy ne mozduljon el a levél. Az így előkészített tojást felrakjuk forrni vízbe, amibe jó sok hagymahéjat teszünk, így az alap szép sötétbarna lesz. A kész tojásról lehúzzuk a harisnyát, levesszük a levelet, amelynek lenyomata szépen kirajzolódik – magyarázta Kormos Eleonóra, a Felsőhegyi Könyvtárcsoport munkatársa.

A programot Zenta Község Önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.