2024. április 26., péntek

Bori Imrére emlékeztek

Az újvidéki Futaki úti temetőben megkoszorúzták az akadémikus síremlékét
(Dávid Csilla felvétele)

Az emlékezés virágait a Magyar Tanszék hallgatói Albert Éva és Szőke Lilla helyezték a sírra, ezután Szobonya Tamara verset mondott. Bori Imre munkásságáról, kiemelkedő alakjáról Dr. Toldi Éva tanszékvezető emlékezett meg.

Dr. Toldi Éva tanszékvezető tanár Bori Imre munkásságáról, kiemelkedő alakjáról eképpen emlékezett meg: –Akadémikus volt, egyetemi tanár, ő volt a legjelesebb, avantgárd kutatónk, a vajdasági magyar irodalom teoretikusa és egyben történésze is – olyan integráló személyiség, amilyenre az utóbbi néhány évtizedben nem volt példa! Tizenöt év úgy múlt el, akár egy pillanat, holott Bori Imre még mái napig is jelen van tanszékünkön, hiszen mindig emlegetjük őt a vajdasági magyar irodalom órákon, a folyóiratkultúra órákon, valamint a XX. századi irodalom órákon is – mondta.

Utasi Csilla, a Magyar Tanszék tanára és Bori Imre egykori hallgatója így emlékezik vissza szeretett tanárára: – Ő volt az egyik legkedvesebb tanárom, XX. századi irodalmat és kapcsolattörténetet tanított. Az előadásai rendkívül érdekesek voltak, mindig megcsillantott valamit a hatalmas tudásából. Nagyon odafigyelt ránk, a hallgatóira – hallottuk.

A koszorúzáson jelen volt Bori Imre családja, valamint mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Magyar Tanszék tanárai és diákjai is egyaránt tiszteletüket tették. Az esemény végén Ózer Ágnes köszönetet mondott minden résztvevőnek, amiért a megemlékezés bármilyen formájában hozzájárultak Bori Imre emlékének megőrzéséhez.