2024. április 26., péntek

Nem a kettős szuverenitás a megoldás

Aleksandar Vučić: A nemzetközi jogban nincs kellő gyakorlat alkalmazására – Hazaszeretetüket bizonyították a gyalogosan érkezett koszovói szerbek

Megérkezett ma Belgrádba az a 27 koszovói szerb, aki gyalogosan indult útnak Leposavićból, hogy részt vegyen a Szerb Haladó Párt holnapi belgrádi nagygyűlésén. Az elnökség épületében Aleksandar Vučić fogadta a koszovói férfiakat, akik gyalogútjuk során mindvégig transzparenst vittek magukkal A koszovói szerbek Szerbia és Vučić mellett állnak felirattal. A múlt pénteken indultak el a szokatlan gyalogtúrára, útjuk Raška, Ušće, Kraljevo, Mrčajevci, Preljina, Ljig, Lajkovac és Stepojevac településeken keresztül vezetett.

A Koszovóból gyalogszerrel érkező szerbek (Fotó: Beta)

A Koszovóból gyalogszerrel érkező szerbek (Fotó: Beta)

A fogadást és a zárt ajtók mögötti beszélgetést követően megtartott sajtótájékoztatón az államfő köszönetet mondott a koszovói szerbeknek, mert mint értékelte, tettükkel bizonyították, mennyire szeretik szülőhazájukat. A sajtótájékoztatón az államelnök arról is beszélt, hogy Szerbia nem fogja tűrni az ultimátumokat Koszovó kapcsán, fél év eltelt már a koszovói százszázalékos vámilletékek bevezetése óta, s Belgrád a mai napig nem foganatosított válaszlépéseket. Arról beszélt, hogy reméli, erre nem is kerül sor, de arra sem hajlandó, hogy parancsokat teljesítsen a pristinai érdekek megvalósítása érdekében.

A nyugati sajtó által emlegetett kettős szuverenitás terve kapcsán Vučić elmondta, Szerbiának  eddig senki sem ajánlott ilyen megoldást, s nem hiszi, hogy Berlinben erről kellene tárgyalnia április 29-én a nyugat-balkáni csúcstalálkozón. Véleménye szerint a kettős szuverenitás problémás lenne, mivel nincs kellő gyakorlat a nemzetközi jogban a sikeres kivitelezéséhez. Nem ez a megoldás – mondta.

A nyomásgyakorlás fokozása az elnök szerint nem járulhat hozzá a koszovói kérdés rendezéséhez. A koszovói albánok semmit sem érhetnek el kompromisszum elfogadása nélkül – tette hozzá, s ezt a nagyhatalmaknak, Németországnak és Franciaországnak is tudnia kell. Mint mondta, Szerbiát nem zavarja, ha Pristina nem ismeri el a szuverenitását, mert Koszovó nélkül is tudja magáról, hogy független és szuverén ország. Vučić nem számít arra, hogy Berlinben Koszovó elismerését követeljék Szerbiától – nyilatkozta újságírói kérdésre válaszolva.