2024. április 26., péntek

Berlinben megoldás születhet?

A koszovói kérdés végleges rendezésére tesz majd javaslatot a német kancellár

Valószínűleg végleg elbúcsúzhat Szerbia és Koszovó a területcsere ötletétől, írja a bécsi Der Standard nevű napilap annak a találkozónak a kapcsán, amelyet Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, továbbá a szerbiai, koszovói és albán vezetők részvételével, Berlinben terveznek megtartani április 29-én.

Angela Merkel (Beta/AP)

Angela Merkel (Beta/AP)

Az osztrák napilap úgy értesült, Merkel kancellár konkrét javaslattal áll majd elő a koszovói kérdés rendezését illetően. Koszovó északi, zömmel szerbek lakta területei különleges státust kapnának, alkalmazkodva a brüsszeli egyezményben elfogadott koszovói szerb községek közössége megalakításának tervéhez. Ezzel a javaslattal Angela Merkel egyértelműen el szeretné vetni a területcsere ötletét, amelyet a tisztségükből távozó európai uniós tisztségviselők, Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Johannes Hahn, bővítési biztos mindeddig támogattak, írja a Der Standard.

Berlin mindvégig azon az állásponton volt, hogy a határok módosítása újabb zavargásokhoz vezetne a térségben. A német kancellár szerint Szerbiának és Koszovónak nem gyors, hanem jó megállapodásra van szüksége.

Pristinai médiaértesülések szerint a berlini találkozón valójában egy olyan megoldást taglalnának a felek, amely tulajdonképpen kettős kormányzati rendszer létrehozását javasolja Koszovó területén. Ez azt jelenti, hogy Koszovó megkaphatná területi integritását, ám Szerbia rendelkezne az északi területek, kegyhelyek és más, a szerb identitáshoz köthető emlékhelyek felett.

Április 29-én Berlinben Angela Merkel és Emmanuel Macron tárgyalófelei szerb oldalról Aleksandar Vučić államfő és Ana Brnabić kormányfő, Koszovó képviseletében Hashim Thaçi elnök és Ramush Haradinaj kormányfő lesznek, de részt vesz a találkozón az Albán Köztársaság elnöke, valamint kormányfője, Ilir Meta és Edi Rama is.