2024. április 26., péntek

Széki gólya és bronzos vargánya

Megtartották az Öko-tudat Környezetvédelmi Csapatversenyt Szabadkán

Vajdaság több településéről érkeztek az általános iskolás csapatok az Öko-tudat környezetvédelmi versenyre, amelynek a szabadkai Október 10. Általános Iskola adott otthont ma. A versenyt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte a Ripária Természetbarátok Egyesületének együttműködésével. A megmérettetésen háromfős csapatok vehettek részt. Csőke Márta, az ÉMPE alelnöke szerint céljuk a gyermekek környezettudatosságának kialakítása.

– Az idén tíz csapat jelentkezett. A versenyzők Vajdaság különböző településeiről, Kúláról, Gunarasról, Nagykikindáról, Kispiacról, Bajmokról és Szabadkáról érkeztek. Ez egy benevezéses verseny, tehát előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni. A legjobbak táborozáson vehetnek részt – tudtuk meg Csőke Mártától.

A diákok először prezentációkat mutattak be lakóhelyük természeti értékeiről vagy környezetvédelmi problémáiról, illetve a környezettudatos életmódról. A többi között a nagykikindai baglyokról, az ételhulladék feldolgozásáról, a papír újrahasznosításáról és a helyes táplálkozásról készült prezentációkat hallhattunk. Ezután a poszterek bemutatása következett, amelyek témája az év élőlénye volt. A csapatok a 2019. év madara, a gólyatöcs (régies nevén: széki gólya) vagy a 2019. év gombája, a bronzos vargánya közül választhattak. A résztvevőknek három perc állt a rendelkezésükre a poszter bemutatásához. A zsűriben Faragó Szilvia és Polyák Szilvia középiskolai tanárok, valamint Vinkó Tamás, a Riparia Természetbarátok Egyesületének elnöke foglalt helyet.

– Az értékelés során a prezentációnál azt figyeltük meg, hogy milyen technikával mutattuk be, mennyire önálló az előadás, milyen a tartalma, illetve fontos volt a külalak is. Ezt a poszternél is figyelembe vettük, illetve az is, hogy milyen fontos információk fértek bele a három percbe. A verseny után a részvevőkkel elmegyünk Ludasra, a látogatóközponthoz, ahol megtekintjük a Ludasi-tó egy részét, illetve bejárjuk a szürkemarha- és a bivalyrezervátumokat. Bemutatjuk a diákoknak, hogy milyen módon lehet kezelni a védett területeket – mondta Vinkó Tamás.

Jombik Mačkovič Aisa, a szabadkai Október 10. Általános Iskola tanulója elmondta, hogy a csapatuk prezentációja a környezettudatosságról szól.

– A többiekkel néhányszor összeültünk, hogy felkészüljünk a versenyre. Szerencsére időben sikerült elkészítenünk a posztert és a prezentációt is. Nem számít, hogy hányadik helyen végzünk, a részvétel a lényeg, hiszen büszkék vagyunk rá, hogy itt lehetünk ezen a versenyen – mondta Jombik Mačkovič Aisa. A kúlai Nagy Karolina és csapata a verseny előtt minden héten összeült, hogy alaposan utánajárjon a választott témának.

– Különféle újságokat lapozgattunk, sokat olvastunk a környezetvédelemről. A prezentációnk témája a papírfeldolgozás, a szelektív hulladékgyűjtés és a globális felmelegedés – tudtuk meg Nagy Karolinától.

Az Öko-tudat Környezetvédelmi csapatverseny első helyezettje a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola csapata, Masa Beáta, Rice Dávid és Szűcs Dániel. Második helyen végeztek a kispiaci Kárász Karolina Általános Iskola tanulói, Fábiján Zsuzsanna, Huszár Mónika és Nagy Evelin. A szabadkai Október 10. Általános Iskola diákjai, Bugár Vivien, Döbrei Dorottya és Jombik Mačkovič Aisa a harmadik helyezésnek örülhettek. Az első három helyezett könyvjutalomban részesült, valamint részt vehetnek egy nyári táborban.